Jahodové nanuky 3x jinak: Jsou lepší než kupované a pochutná si celá rodina

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Jahodovy nanuk
Zdroj: Shutterstock

Maminky s dětmi dostanou od svých ratolestí za léto mnohokrát stejnou otázku: „Můžu si dát nanuk?“ A samozřejmě ve většině případů sleví a dětem zmrzlou sladkost koupí nebo vytáhnou nějakou z mrazáku. A i dospělý se někdy rád zchladí lahodnou svačinkou. Připravte si letos domácí jahodové nanuky, které jsou chutné i zdravé.

Nanuky nemusí být jen zmrzlá sotva ochucená voda nebo smetanová kalorická bomba. Dají se udělat i tak, aby chutnaly jak dětem, tak i dospělým, zároveň ale byly zdravé. Nejlepší jsou ty z ovoce a jedním z nejosvěžujících jsou v létě jahody.

Základem je mít doma nějaká ta tvořítka na nanuky. Ta se dají koupit prakticky v jakémkoli obchodě, v létě je často mívají i v potravinách. Jde obvykle o plastové nádoby, do kterých nanuk připravíte a necháte ho v nich zatuhnout.

Mléčný nanuk s kousky jahod

První verzí jahodového nanuku je ten s celými kousky ovoce. Stačí vám na něj pouze jahody, trochu medu a mléko. Větší část jahod nejprve rozmixujte a smíchejte s medem a mlékem. Zbytek jahod nakrájejte na tenké plátky.

Ty vložte do tvořítek a hustší tekutinou je zalijte. Vše nechte ztuhnout v mrazáku a následně si vychutnejte zdravou svačinku, kterou ocení děti i dospělí.

Nanuk s banánem a jahodami

I když samotné jahody chutnají skvěle, není na škodu je s něčím nakombinovat. Ideální je právě banán, protože jeho chuť s jahodami skvěle ladí. Stejně jako v předchozím případě rozmixujte jahody v mixéru a přidejte k nim banán.

Místo mléka přidejte tentokrát vodu, budete jí muset dát více, protože banán je poměrně tuhý a vy do tvořítek potřebujete tekutější konzistenci.

Zda i v tomto případě využijete kousky jahod a banánů, nebo uděláte nanuk čistě z rozmixovaného ovoce, to je jen na vás.

Nanuk s jahodami a čokoládou

Poslední verze nanuku je stále ovocná a zdravá, je ale obohacená také o nějaké to malé množství kalorií v podobě čokolády. Do rozmixovaných jahod s vodou přidejte několik kapek citronové šťávy. Její nakyslá chuť bude skvěle ladit s chutí mléčné čokolády.

Nechte nanuk ztuhnout v tvořítku, poté ho namočte z poloviny do čokolády a nechte zatuhnout podruhé. Získáte tím zdravější verzi přesně takových nanuků, které se běžně dají koupit v obchodech. A uvidíte, že si je zamilujete vy i vaše děti.

Zdroj: The Viet Vegan, Tastemade, Sally’s Baking Recipes

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články