Dračí vejce: Jídlo přípomínající bájná dračí vajíčka z filmů. Podává se s brambory, chlebem i zeleninou

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Draci vejce
Zdroj: Shutterstock

Dračí vejce jsou v zahraničí, především pak v USA, velmi oblíbeným pokrmem. V České republice se o nich příliš neslýchá, což je ale velká škoda. Možná právě vy díky našemu receptu najdete v novém jídle zálibu a představíte ho i svým přátelům.

Ačkoli název receptu obsahuje vajíčko, v samotném jídle vejce vlastně vůbec nefiguruje. Své jméno si dračí vejce získala podle vzhledu a také podle toho, že je jejich součástí pálivá paprika, po které má člověk doslova dračí ohnivý dech.

Co vlastně dračí vejce jsou? Jedná se o jalapeño papriku se sýrem a kuřecím masem obalenou ve slanině a uzenou v ohni. Tvarově vzniká jakési vajíčko, které je díky slanině červenohnědé a připomíná skutečně bájná dračí vajíčka z filmů.

Ideální na grilu

Dračí vejce se dají dělat i v troubě. Pak jsou ale spíše opečená, v originální verzi by měla být spíše uzená. Proto je nejlepší příprava na uzavíratelném grilu, ve kterém budou kousky masa skutečně obklopeny kouřem.

Na samotnou přípravu dračích vajec budete potřebovat kuřecí prsa, cibuli, jalapeño, měkký sýr a slaninu. Do naklepaného kuřecího prsa zabalíte papriku naplněnou sýrem. Přidáte kousek cibule a vše zabalíte do slaniny.

Provázkem vejce svažte tak, aby drželo tvar. Poté je dobré pomazat ho marinádou. Té existuje více druhů. Klasicky se dělá BBQ omáčka z kečupu, chilli papričky a česneku, která dračímu jídlu dodává ještě více ostrosti.

Připravit si ale můžete také marinádu medovou, která chuť jídla naopak zjemní. Dračí vejce je pak třeba během uzení nebo pečení mazat marinádou průběžně.

S brambory, chlebem i zeleninou

Dračí vejce jsou ideální pochoutkou například v létě, a to právě proto, že je jejich příprava nejlepší na grilu. Konzumují se s brambory pečenými v ohni, ale třeba i s čerstvým chlebem nebo grilovanou zeleninou.

Stejně tak si je ale můžete vychutnat i s bramborovou kaší například k nedělnímu obědu. Pokud je budete dělat v troubě, nebudou mít sice typicky uzenou chuť, i tak si na nich ale jistě pochutnáte.

Zdroj: All Recipes, Food Network, Yummy Tummy, BBQ Hero

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články