Mozzarella je skvělý pomocník nejen při hubnutí

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
jistmozzarellu
jistmozzarellu

Jedním z trendů při hubnutí je nahrazení většiny uzenin něčím lehčím, jako jsou například sýry. Ty plátkové však mohou obsahovat poměrně vysoké procento tuku a levnější tavené sýry zase nejrůznější chemii. Řešením je mozzarella, která kromě hubnutí pomůže i s celkovým posílením imunity a prevencí proti onemocněním kostí.

Mozzarella je bílý oválný sýr vyráběný z buvolího mléka. Prodává se ve vodovém nálevu a mezi Čechy nepatří k příliš oblíbeným. Je relativně bez chuti a většina lidí tak za ni nechce zbytečně utrácet. Napadlo vás ale kombinovat ji nejen s pečivem? Využijte mozzarellu v jednoduchých receptech a pociťte její účinky na vlastní kůži.

Mozzarella jako součást diety

Zdroj: 123RF.COM

Tento sýr patří mezi nízkotučné mléčné výrobky a je proto jedním z nejvhodnějších adeptů například na svačiny nebo večeře při nejrůznějších dietách. Obsahuje pouze 40 % mléčného tuku. Žádný jiný sýr se s mozzarellou v tomto ohledu nemůže srovnávat.

Pomáhá také při problémech s játry

V mozzarelle se vyskytuje poměrně vysoké množství vápníku a vody. Je proto vhodná pro osoby trpící nějakým onemocněním jater či ledvin. Pomáhá také regulovat vysoký tlak. Skvělá je i při zánětech močového měchýře, kdy její vysoká vodnatost rychleji vylučuje škodlivé látky z těla.

100 g mozzarelly obsahuje průměrně 437,5 mg vápníku, což je 83 % doporučené denní dávky. Nejen díky tomu působí jako výborná prevence proti osteoporóze – řídnutí kostí.

Jednoduché recepty s mozzarellou

Zdroj: 123RF.COM

Nejjednodušším receptem je zkrátka mozzarellu nakrájet na plátky, přidat kolečka rajčat a několik lístků čerstvé bazalky. V troše původního nálevu směs promíchejte a dejte si na svačinu či večeři zdravý salát, který vás dostatečně zasytí.

Pokud nemáte mozzarellu příliš rádi pro její vodnatou chuť, vyzkoušejte tepelnou úpravu a přidejte si ji třeba do masových závitků. V Itálii jsou oblíbené také ančovičkové placky s mozzarellou. Jedná se o dva chleby, mezi které vložíte sýr a ančovičku, obalíte je ve vajíčku a osmažíte na pánvi.

Mozzarellu můžete také rozmixovat a přidat do sladkého těsta podobně jako mascarpone. Fantazii se meze nekladou. Díky své neutrální chuti se dá tento sýr použít prakticky k jakémukoliv jídlu, například i jako příloha k masu a bramborám.

Autor: redakce


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články