Buďte ta nejlepší školní jídelna v dobách koronavirové karantény, děti se budou olizovat

od Nikola Jaroschová
3 minuty čtení
varime
varime

Fungujete jako máma, učitelka i školní jídelna a už nemáte nápady na lehké a zdravé obědy? Vsaďte na kvalitní ryby, které můžete mít denně při ruce a nemusíte je shánět čerstvé.

Vitamíny především

Díky pravidelné konzumaci ryb si krásně doplníte denní příjem vitamínu A, B12, B6, niacinu, thiaminu a riboflavinu. Tuňák navíc obsahuje ze všech rybích druhů nejvíce fosforu, nezbytného spolu s vápníkem pro silné kosti a zuby, dále je významným zdrojem selenu, jodu, železa a hořčíku.

Zdroj: Rio Mare

Těhotným tuňák zakázán

Mnohokrát jste jistě četli, že ryba by v našich jídelníčcích neměla chybět, a to včetně jídelníčků dětských. Rybí maso je jedním z nejlepších zdrojů zdravých bílkovin, navíc i omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Ty jsou prospěšné pro mozek, srdce, oči, dokonce zlepšují stav pokožky při ekzémech a účinné jsou i v boji proti chronickým zánětům. Nezapomeňte ale na jedinou výjimku – jelikož má tuňák velké množství rtuti, není vhodný pro těhotné ženy, kterým se doporučuje např. losos, makrela, treska či sardinky.

Odlehčete jídelníček

S péčí o zdraví samozřejmě úzce souvisí životní styl každého z nás, fyzická i psychická kondice, ostatně ne nadarmo se říká „veselá mysl, půl zdraví“. Vytoužené jaro se blíží, prodlužují se dny, vykukuje sluníčko, ale my sedíme doma v karanténě. Je pro nás tedy nejlepší zdravá, rychlá a lehká strava plná vitamínů a minerálů. Nechte se inspirovat několika tipy, jak odlehčit jídelníček třeba právě konzervami Rio Mare tuňáka s mnoha příchutěmi. Zařaďte rybu do svých receptů místo běžného masa, které vaše trávení navíc zatěžuje a vězte, že takové těstoviny, saláty, pomazánky, a dokonce i burger, se promění v lahodnou delikatesu.

Tuňákový salát s jablky a opékanými mandlemi

Zdroj: Rio Mare

Suroviny na 4 porce:

  • 3 balení tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem (po 80 g)
  • 2 červená jablka
  • 20 g mandlí nakrájených na špalíčky
  • 40 ml extra panenského olivového oleje
  • srdíčko řapíkatého celeru
  • hrst křehkých salátových lístků
  • sůl na dochucení

Postup:

  1. Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle
    a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.
  2. Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem s citronem a černým pepřem.
  3. Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.
  4. Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi.

Špagety carbonara s tuňákem a pórkem

Zdroj: Rio Mare

Suroviny na 4 porce:

  • 2 balení tuňáka Rio Mare v olivovém oleji (po 80 g)
  • 350 g špaget
  • 1 pórek
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
  • 50 ml olivového oleje
  • snítka petrželky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a vařte al dente.
  2. Mezitím očistěte pórek a nakrájejte na tenké kroužky, osmahněte jej na trošce oleje, dokud nezezlátne, a osolte.
  3. V misce rozšlehejte žloutky a jedno celé vejce s parmazánem, přidejte trochu vody a pokračujte ve šlehání, než bude konzistence připomínat krém.
  4. Slijte vodu ze špaget a přidejte k nim směs vajíček s parmazánem. Dobře promíchejte. Přidejte pórek a tuňáka.
  5. Posypte petrželkou a opepřete dle chuti.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články