Jiřina (58) byla celý život v domácnosti. Teď si vyčítá, že nedělala kariéru

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
zena 59
zena 59

Jiřina si hned v mládí našla manžela, který do domácnosti přinášel spoustu peněz. Časem jí proto nabídnul, že nemusí chodit do zaměstnání a postačí, když se bude starat o domácnost. Jiřina tento krok s radostí přijala a užívala si volných dnů. Dnes jí ale zbyly jen oči pro pláč, jelikož, jak nám sdělila při návštěvě v redakci, manžel ji opustil a ona teď nemá žádné pracovní zkušenosti.

Jiřina měla v práci slušnou pozici

„Pracovala jsem jako administrativní pracovnice v jedné menší firmě. Mým úkolem bylo jen odesílat dokumenty, starat se o organizaci šanonů a vyplňování jednoduchých dokumentů,“ vypráví Jiřina. Měla slušný plat, za který si mohla dovolit vybavit vlastní byt a poměrně slušně si žít. S Liborem se seznámila až později, ale hned věděli, že bude skvělé, když se vezmou a založí rodinu.

Libor byl generálním ředitelem

Libor byl často v práci. Byl velmi úspěšný a vypracoval se až na pozici ředitele. Díky tomu výrazně stoupl jeho plat a s Jiřinou začali řešit, zdali se vyplatí, aby chodila do práce. Její mzda byla v porovnání s Liborovou zanedbatelná, a proto se shodli, že bude raději doma uklízet, vařit a starat se o děti.

Nečekala, že ji v budoucnu manžel opustí

Když se její věk přehoupl přes padesátku, myslela si, že už jejím manželstvím nic neotřese. Peníze ale jejího muže změnily. Začaly se kolem něj točit mladší slečny a on zapomínal, jaké má štěstí, když má doma ženu a děti. „Psal si s mladšími dívkami na sociálních sítích a začal se chovat úplně jinak,“ přiznává Jiřina. I když jeho úlety přehlížela, jednoho dne ji čekalo velké zklamání. Libor se rozhodl, že svou ženu opustí.

Zůstala na všechno sama

„Děti už odrostly, manžel se rozhodl odejít a mně nezbylo skoro nic,“ tvrdí. Jiřina čekala na výsledek rozvodu, aby jí zůstal alespoň nějaký majetek, ale celý proces se hrozně oddaloval. Začala se tedy poohlížet po práci, ale narazila. Už nebyla nejmladší, takže měla problém najít vhodné místo, navíc měla nulové zkušenosti. Nikdo ji nechtěl zaučovat, učit základní úkony na počítači, takže se jí stále nedařilo najít dobrou pozici.

Ještě dnes lituje svého špatného rozhodnutí

„Když se mě manžel ptal, jestli chci dál chodit do práce, měla jsem říct, že ano,“ lituje Jiřina. „Dělala bych kariéru, domácí práce bych jistě také stíhala a nemusela bych těsně před stářím řešit, jak zaplatím všechny své výdaje,“ tvrdí. Manžel jí pěkně zavařil. Jiřina se teď navíc snaží vypořádat i s depresí, která se u ní objevila.

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenářky. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.

Autorka: Tereza Hotovcová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články