Pavlína (36): Rozchod kvůli penězům. Nepřenesl přes srdce, že jsem finančně nezávislá

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
zena smutek penize
zena smutek penize

„Měla jsem za svůj život několik partnerů a byla jsem zvyklá, že k rozchodu mohou najít kdejaký důvod. Až donedávna by mě ale nenapadlo, že mi dá někdo kopačky jen proto, že se od něho nechci nechat živit,“ vypráví paní Pavlína. Začtěte se nyní do jejího příběhu, který nás opravdu překvapil. Koho by napadlo, že důvodem k ukončení vztahu může být finanční nezávislost?

Nikdy jsem nebyla ten typ ženy, který se chtěl nechat živit

„Narovinu na sebe prozradím, že jsem nikdy nebyla ten typ ženy, který by nejraději seděl doma s rukama v klíně, zatímco by její partner vydělával peníze,“ vysvětluje hned na začátku našeho setkání Pavlína. Hned zkraje si proto o ní děláme obrázek jako o ženě, která se o sebe dokázala postarat sama. Utvrdí nás v tom slovy, že si našla práci hned poté, co dokončila studia. Odstěhovala se od rodičů a začala žít na vlastní pěst.

Měl v sobě zakořeněné jiné zásady

Pavlína se po několika vztazích, které měla za sebou, seznámila se sympatickým Lukášem. Jevil se jako rozumný muž a ona se rozhodla, že to s ním zkusí. Začátky jejich vztahu popisuje pozitivně, dobře si rozuměli a začali spolu bydlet už po dvouměsíční známosti.

Zdroj: 123RF.COM

„Všímala jsem si, že Lukáš zastává jiné životní zásady než já, ale každý jsme nějaký,“ uvažuje Pavlína nahlas. „Řekla jsem si, že to nebudu řešit, od toho přeci existují kompromisy. Byla jsem přesvědčena, že si to nějak sedne a najdeme společnou cestu, která bude vyhovovat nám oběma,“ pokračuje.

Chtěl po mně, abych na něm finančně lpěla

„Lukáš vyrůstal v tom, že otec živil rodinu, zatímco jeho matka zůstávala doma a starala se o rodinu. Proto byl přesvědčený, že to takto funguje úplně všude,“ vysvětluje Pavlína. „I já byla jako dítě svědkem toho, že peníze domů nosil převážně táta, ale nechtěla jsem být puťkou sedící doma na zadku, na jejíž vrtochy musí vydělávat chlap. Jenže to se Lukášovi nelíbilo,“ říká Pavlína.

Jelikož chtěla zůstat finančně nezávislá, dala svému příteli jasně najevo, že se od něho nenechá živit a výdaje budou platit napůl. Odmítla také společný účet, na kterém Lukáš trval. Nic z toho Pavlína nechtěla, a právě kvůli penězům mezi nimi často docházelo k hádkám.

Dal mi kopačky, protože jsem se nechtěla nechat živit

Jak sama Pavlína říká, v životě toho zažila hodně. Dokonce se nám svěřuje, že se s ní jeden partner rozešel z toho důvodu, že se nedokázali dohodnout na barvě sedačky do jejího bytu.

„Myslela jsem si, že to byl extrém a nic bláznivějšího snad ani přijít nemůže. Rozejít se proto, že já chtěla černou a on zase bílou sedačku? Kde to žijeme?“ směje se Pavlína. „Jenže něco ještě bláznivějšího přeci jen přišlo tehdy, kdy mi dal Lukáš kopačky právě proto, že jsem se od něho odmítala nechat živit. Upřímně to doteď nechápu. Já myslela, že by měl být muž rád, že to netáhne sám a nemusí financovat moje rozmary. On se přes to očividně nedokázal přenést, tak už spolu nejsme. A možná je to tak dobře,“ ukončuje svůj příběh Pavlína.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články