Usušte si před zimou větší množství ovoce. Bude se vám později hodit jako zdravá a chutná svačinka

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Susene ovoce
Zdroj: Shutterstock

Sušené ovoce si zachovává velké množství vitamínů, dlouho vydrží a může sloužit jako zdravá svačinka v měsících, kdy se k čerstvému ovoci nedostanete. Proto se vyplatí si ho udělat před zimou zásoby. A my vám poradíme, jak na to.

V sušeném ovoci zůstane až 85 % jeho zdravých látek, uvádí Epicourious. Pokud ho připravujete doma, není navíc doslazované cukrem, a jde tak o skutečně zdravou pochoutku, kterou si můžete dopřát bez výčitek.

Na podzim se nejčastěji suší jablka, hrušky, meruňky a švestky. Využít ale můžete i pomeranče, mandarinky a další citrusové plody, nebo ananas, mango a jiné tropické ovoce. Sušit se dá prakticky třemi způsoby a je na vás, který si vyberete.

Venkovní sušení

Pokud máte doma vhodné prostory k tomuto druhu sušení, je to samozřejmě nejideálnější, protože se ovoce vysuší čistě přirozeným procesem. Server Odd Box radí využívat k sušení například půdní prostory.

Pokud se vám podaří sušit ovoce v létě v teplých dnech, můžete ho nechávat přes den na sluníčku, na noc ho ale vždy dejte domů, aby nenatáhlo vlhkost. V současné době už bohužel sušení venku příliš nepřipadá v úvahu, stále ale můžete ovoce rozložit například doma na větším stole nebo třeba na zmíněné půdě.

Sušení v troubě

Ovoce v troubě usušíte sice rychleji, zato ale energeticky náročněji. Pokud budete navíc sušit ovoce na pekáči, teplo se k němu bude dostávat jen z jedné strany a potrvá to ještě déle. Vhodné tak je používat speciální síta na sušení ovoce, radí Extension.

Sušit začněte zhruba na 30 °C. Až po scvrknutí ovoce postupně zvyšujte teplotu na 70 °C. Při sušení je lepší nechat pootevřená dvířka trouby, aby mohla ven unikat pára. Pokud vám dveře nedrží otevřené, dejte mezi ně například dřevěnou vařečku.

Sušení v sušičce

Poslední možností, jak sušit ovoce, je používat speciální sušičku. Jde o velmi rychlý proces, během kterého navíc můžete usušit velké množství ovoce najednou.

Po dosušení ovoce dejte vždy do sklenic se šroubovacími uzávěry, nebo do plátěných pytlíků. Vydrží vám i několik měsíců. A až příště vaše děti dostanou chuť na něco sladkého, překvapte je zdravou ovocnou svačinkou.

Zdroj: Odd Box, Extension, Masterclass, Epicourious, My recipes

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články