V zahraničí je známá pod zkratkou SCD (Specific Carbohydrate Diet). Do češtiny bychom pojem přeložili jako specifická sacharidová dieta. Jde o dietu, během níž z jídelníčku vyloučíte veškeré cukry, které tělo dokáže strávit jen velmi obtížně, nebo dokonce vůbec.
Specifická sacharidová dieta podporuje teorii, která říká, že omezení některých sacharidů může pomoci lidem s gastrointestinálními problémy, vysvětluje WebMD. K těm se řadí například časté pálení žáhy, onemocnění střev nebo zácpa.
Dietu vyvinul pediatr Sidney Valentine Haas, který v roce 1951 publikoval výzkum ve své knize, uvádí Medical News Today.
Podle Haase jsou sacharidy formy cukru, které podporují růst bakterií a kvasinek ve střevech, což způsobuje nerovnováhu bakterií a jejich přemnožení.
Přísná dieta
Co se týče jídelníčku, který by měl člověk na této dietě dodržovat, je to poměrně komplikované. Povoleno je kuřecí maso i ryby, ovšem zcela bez dochucovadel.
Naopak zakázány jsou téměř veškeré druhy příloh a také zrna, a to včetně těch, která neobsahují lepek. Můžete si dopřát dostatek ovoce i zeleniny. A to jak v běžné formě, tak sušené, vždy ale bez přidaného cukru.
Člověk by se měl navíc řídit 7denním plánem. Ten začíná na pouhém ovoci a postupně jsou do něj přidávána další jídla.
Ovoce a zelenina jako základ
Co se týče příkladového jídelníčku, je vcelku jednoduchý. První den by člověk měl jíst pouze ovoce a zeleninu. K obědu je jako větší jídlo doporučována čočka. V dalším dni se může přidat bílý jogurt a šálek kávy.
V následujících dnech doporučuje třeba server Very Well Fit rajčatovou polévku. Čtvrtý den můžete přidat rybu a až pátý den do jídelníčku zařaďte maso. V posledních dvou dnech si můžete dát dokonce i krevety, vařené vejce a fazolový salát.
Celý jídelníček je vhodné začít v pondělí a ukončit nedělí, následně pak tento jídelní plán několikrát opakovat. Teprve po měsíci nebo dvou se dieta na vašem těle projeví.
Co se týče vlivu na lidské zdraví, studie z roku 2015 potvrzuje, že se při dodržování diety zlepšila kvalita života lidí.
Analýza z roku 2017 pak doplňuje, že u zkoumaných subjektů došlo v oblasti zdraví střev a vylučovací soustavy k velkému zlepšení.
Zdroj: Cleveland Clinic, WebMD, Medical News Today, Very Well Fit, Eat Right, National Library of Medicine
Autor: Šárka Cvrkalová