Řapíkatý celer vám pomůže hubnout bez námahy. Obsahuje totiž záporné kalorie

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
rapikaty celer
rapikaty celer

Negativní nebo také záporné kalorie uznávají jen někteří výživoví poradci. Jedná se o proces, kdy při konzumaci tělo více energie spaluje, než přijímá. Negativní kalorie by se měly ukrývat nejvíce v řapíkatém celeru, brokolici a citrusových plodech.

Pomáhá pročišťovat lymfu

Celer řapíkatý je ideálním příkladem zdravé zelené potraviny. Obsahuje totiž minimum kalorií, zato je nabitý vitamíny a prospěšnými látkami.

Na tělo působí zásaditě, což znamená, že odbourává kyselost, která v těle může vzniknout důsledkem konzumace sladkých nápojů, průmyslově zpracovaných potravin, ale i příloh nebo pouhé kávy.

Zásaditost pomáhá lymfatickému systému odplavit z těla škodlivé látky a toxiny, což vám později přidá na síle, energii a dobré náladě.

Kosmetický pomocník

Jeho pravidelná konzumace je vhodná také v péči o tělo. Obsahuje totiž vitamín C nebo B v opravdu úctyhodném množství. Dále naše tělo zásobuje spoustou minerálů.

Sodík, hořčík, zinek a jód jsou jen několika zástupci, které celer nabízí ve vysokém zastoupení. Můžete díky němu pečovat o své vlasy, jež pak budou pevné a lesklé. Stejně tak pomůžete tvorbě pevných nehtů a zdravé pleti.

Dobrá nálada

Pokud se cítíte pod psa, možná vám může náladu zlepšit právě celer, který výrazně podporuje dobrý psychický stav. Celer řapíkatý má totiž ideální složení pro po posílení nervů. Zvyšuje libido a vrací tělu ztracenou rovnováhu.

Celer v kuchyni

Připravit si můžete jen lehkou svačinku. Stačí, když celer nakrájíte na kousky, položíte na pekáč a upečete s bylinkami.

Ochutit ho můžete pomocí různých druhů sýrů. Stejně rychlé řešení nabízí také smoothie. Celer má výrazné aroma i chuť, proto ho vždy kombinujte se sladkým ovocem, aby vám nápoj chutnal.

Zkuste ho použít také jako přísadu do lehkých letních salátů nebo ho konzumujte jako přílohu k masu. Hodí se do různých druhů polévek či tvarohových a lehkých pomazánek. Výborný je v kombinaci s mrkví, která svou sladší chutí přebije aroma a chuť celeru.

Autor: Tereza Hotovcová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články