Maqui berry: Jihoamerické bobule prospívají srdci i střevní mikroflóře

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
maqui berry
Zdroj: Shutterstock

Maqui berry je fascinující superovoce s mnoha potenciálními zdravotními přínosy, včetně podpory zdraví srdce a střev. Navíc jej můžete snadno zařadit do své stravy, ať už v podobě prášku, nebo šťávy.

Maqui berry (Aristotelia chilensis) je tmavě fialové exotické ovoce, které roste v Jižní Americe, především v Chile. Původní obyvatelé Chile Mapučové využívají plody, listy i stonky této rostliny pro léčebné účely již tisíce let.

Moderní společnost propaguje maqui berry jako „superovoce“ především kvůli jeho vysokému obsahu antioxidantů a potenciálním zdravotním přínosům, které zahrnují snížení zánětů, kontrolu hladiny cukru v krvi a podporu zdraví srdce.

Antioxidanty nabité ovoce

Maqui berry obsahuje vysoký počet antioxidantů, zejména anthokyaninů, které jsou zodpovědné za jeho charakteristickou fialovou barvu. Toto ovoce obsahuje až třikrát více antioxidantů než ostružiny, borůvky, jahody a maliny.

Antioxidanty v maqui berry stabilizují volné radikály, čímž pomáhají předcházet poškození buněk a s tím spojeným onemocněním. Studie z roku 2017 naznačuje, že strava bohatá na antioxidanty může snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina, diabetes a artritida.

Naděje v boji proti zánětu

Látky obsažené v maqui berry prokázaly v laboratorních studiích silné protizánětlivé účinky. Například v studii z roku 2015 pomohly koncentrované doplňky stravy z maqui berry snížit zánět v krevních cévách, což by mohlo přijít vhod při prevenci srdečních onemocnění.

Kontrola hladiny cukru v krvi

Složky v maqui berry pozitivně ovlivňují způsob, jakým tělo rozkládá a využívá sacharidy. V klinické studii z roku 2016 snížil denní příjem 180 mg extraktu z maqui berry průměrné hladiny cukru v krvi u lidí s prediabetem o 5%.

Podpora zdraví střev

Naše střeva jsou domovem bilionů bakterií, virů a hub, které společně tvoří střevní mikrobiom. Studie z roku 2014 naznačuje, že rostlinné sloučeniny v maqui berry a dalších bobulích mohou zvyšovat počet prospěšných střevních bakterií, které metabolizují rostlinné sloučeniny a využívají je k růstu a množení.

Jak zařadit maqui berry do stravy

Maqui berry se nejčastěji prodává v podobě šťáv a prášku, který je vyráběn z lyofilizovaných plodů, což je metoda sušení, která nejlépe zachovává antioxidanty. Prášek je skvělým doplňkem do ovocného smoothie, ovesné kaše nebo jogurtu. Na internetu najdete také nespočet dalších receptů, například limonádu s maqui berry či cheesecake.

Zdroj: Pietro Ghezzi, The oxidative stress theory of disease: levels of evidence and epistemological aspects, 2017, R R Watson, Nutraceutical and antioxidant effects of a delphinidin-rich maqui berry extract Delphinol®: a review, 2015, Jorge Alvarado, Delphinol® standardized maqui berry extract significantly lowers blood glucose and improves blood lipid profile in prediabetic individuals in three-month clinical trial, 2016, Ana Faria, Interplay between anthocyanins and gut microbiota, 2014, Healthline, MedicineNet, VeryWellHealth
Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články