Jak je to ve skutečnosti s překyselením organismu a další mýty o kyselé krvi

od Šárka Blahoňovská
Zdroj: Shutterstock

Věděli jste, že je vaše krev vždycky mírně zásaditá? Pokud však dojde už jen k malému vychýlení směrem nahoru či dolů, vaše tělesné funkce mohou být ohroženy. Hodnota pH vymezuje kyselost, či naopak zásaditost chemické látky nebo prostředí. Jak je to tedy s tím překyselením organismu, který platí za novodobého strašáka?

Stupnice se pohybuje od 0 do 14, přičemž hodnota pH 7 je hraniční. Vše, co se více blíží nule, je kyselejší, a všechno, co stoupá ke čtrnáctce, je zásaditější.

Příčin překyselení organismu je přitom hned několik. Stres, nezdravý životní styl, alkohol, kouření a nedostatek spánku.

Ideální je samozřejmě acidobazická rovnováha organizmu, tedy vyvážený poměr mezi tvorbou kyselin a zásad a jejich vylučováním.

Moderní doplňky stravy vše neřeší

I když budete brát spoustu moderních doplňků stravy, vyhnete se stresu a budete jíst jen samé zdravé věci, neznamená to, že nemůžete být překyselení.

Mnozí prodavači výživových doplňků nás mohou strašit tím, že překyselený organismus je příčinou celé řady vážných chorob, a to od obyčejného nachlazení až po nádorová onemocnění.

Tvrdí, že když se chce naše tělo vyrovnat s přemírou kyselé stravy, přebytečnou kyselinu ukládá do tuku, tím ji odděluje od funkčního organismu a brání zvýšení pH.

Proto se nám prý mohou vytvářet bulky v tukových tkáních či nádory. A když budete užívat ty správné doplňky, upraví se pH vaší krve a bulky nebo nádory se zmenší.

Naše tělo je však velmi inteligentní a díky svým složitým mechanismům se dokáže s lecčím popasovat.

Udržuje složení jednotlivých prostředí, z nichž každé má trochu odlišnou hodnotu kyselosti.

Třeba obsah žaludku je vždy kyselý, a pokud j, například reflux zásaditý, jde o problém. Ale nic to neříká o pH krve.

Jedlá soda nás může ve velkém množství ohrozit

Aby třeba jedlá soda, která patří mezi oblíbené babské rady, co se týče překyselení organismu, významně ovlivnila pH vaší krve, museli bychom jí zkonzumovat až dvě stě gramů, ale tím bychom ohrozili náš jícen a žaludek.

Také moč je vždy kyselá, což brání infekci, ovšem nedokazuje to překyselení těla.

I sliny bývají často kyselé, ale to záleží na tom, co jsme právě snědli nebo vypili, ne na tom, co konzumujeme dlouhodobě.

Pokud by měli všichni strašáci ohledně „kyselé“ krve pravdu, nejspíš už bychom všichni byli na jednotce intenzivní péče, ba dokonce i po smrti.

Autor: Alice Konopásková

Související články