Děti jenom rodila, nakonec jich všech 5 odložila

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
chlapec hlad jidlo
chlapec hlad jidlo

Příběhy tří dětí, které se do Klokánku dostaly společně, se liší. Tak, jako se lišily i jejich povahy. Všechny mají ale naštěstí dobré konce. Richard, Daniela i Andrejka byli do dětského domova umístěni rodiči dobrovolně. Přesto je jejich otec s matkou neustále naváděli k tomu, aby proti tetám bojovali.


Richard dokonce napadl jednu z tet. Nakonec se ale polepšil

Patnáctiletý Richard podle Klokánku nejvíce trpěl tím, co mu vnucovali rodiče. I když to byl hodný chlapec, podlehl jejich vlivu. „Po jedné návštěvě rodičů se Richard neudržel a tetu fyzicky napadl. Tety jsou zkušené a ví, jak se mají v těchto chvílích zachovat. Nikomu se nic nestalo, ale situaci bylo potřeba řešit. Richard byl proto soudně umístěný do nedalekého výchovného ústavu, kde byli stejně staří kluci,“ říká Klokánek.

Tety byly zpočátku zklamané, že mu nedokážou pomoci. Jednou přišel Richard do Klokánku, omluvil se a požádal o výbornou polévku, kterou si pamatoval. A tehdy tetám došlo, že to vše bylo pouze rodiči. Děti pravidelně navštěvovali a, kdo ví proč, Richarda proti tetám poštvali.

Daniela měla mentální nedostatky

Danielka byla sice téměř dospělá, kvůli svému postižení se ale chovala na deset. „Zařídili jsme jí možnost učit se ve speciální škole, kam s radostí docházela. Dosáhla u nás zletilosti,“ říká Klokánek.

Poté, co Daniela dosáhla věku osmnácti let, sehnaly jí tety z Klokánku možnost bydlení pro mentálně handicapované. „Vzpomínáme na ni, jak ráda vařila, zpívala, jak u nás rozkvetla. I přes svoje omezení dokázala fungovat samostatně a chovala se k sobě zodpovědně.“

Andrejka přešla do dětského domova. Brzy se k nám ale vrátila

Andrejce byly dva roky, když se v Klokánku objevila poprvé. Podle tet byla takové malé sluníčko. Brzy byla umístěna do dětského domova, odkud si ji rodiče vzali k sobě. Jenomže mezitím si pořídili další dva syny a jejich životní styl se příliš nezměnil. Nakonec se tak Andrejka do Klokánku vrátila, tentokrát v pozici nejstaršího dítěte.

„Nepamatovala si nejdřív, kam to vlastně putuje. Když ale uviděla známé prostředí, začala svým bratříčkům vysvětlovat, že je tu u nás hezky a všichni na ně budeme hodní,“ říkají tety.

Fotografie jsou z důvodu citlivosti údajů pouze ilustrační, jména byla pozměněna.
Autor: Redakce ve spolupráci s Fondem ohrožených dětí – zřizovatelem zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánek

Takových příběhů je v Klokánku mnoho. Fond ohrožených dětí, ve svých zařízeních Klokánek, pečuje o více jak 200 dětí s různými příběhy, které se neustále mění. Rádi se s vámi o ně postupně podělíme. Průměrná doba pobytu dítěte v našem zařízení je 6 měsíců. Pomoci můžete i VY. Klokánkům pro rok 2020 chybí 30 % finančních prostředků na běžný provoz. Číslo sbírkového účtu: 3055103/0300. Za každý dar děkujeme.

Zdroj: Klokanek FOD


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články