Stát se pěstounem je výzva, o které přemýšlí stále více lidí. Vyplatí se to?

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
pestounska pece
pestounska pece

V Čechách dlouhodobě klesá zájem o osvojení neboli adopci dětí z ústavů. Oproti tomu se objevuje stále více zájemců o pěstounskou péči. Stát se je snaží motivovat i finanční odměnou, která je od ledna 2018 výrazně vyšší, než tomu bylo v předchozích letech. Jaká je u nás situace ohledně pěstounů, jaké možnosti a podporu jim stát nabízí a co je naopak odrazuje?

Délka a složitost celého procesu zájemce většinou odradí

Podle průzkumu z roku 2018 někdy zvažoval adopci či pěstounskou péči téměř každý třetí dospělý Čech. Reálná situace je nicméně taková, že i když se počet pěstounů dlouhodobě zvyšuje, je jich stále nedostatek.

Nejčastější důvody bránící zájemcům v pěstounské péči:

  • předpokládaná složitost a délka celého procesu
  • nízké povědomí o tom, jak postupovat a na koho se obrátit
  • obava z vlastního selhání při výchově svěřeného dítěte
  • strach z nedostatku financí pro výchovu dítěte
  • Přechodní versus dlouhodobí pěstouni

Pěstounská péče má v České republice dvě formy. První je dlouhodobá, kdy dítě, které není právně volné, může zůstat v náhradní rodině až do dospělosti. Nejčastěji se tento typ týká blízkých příbuzných, kteří tvoří nejpočetnější základnu dlouhodobých pěstounů.

Zdroj: 123RF.COM

Mnoho lidí dnes preferuje tuto variantu před osvojením (adopcí), po kterém je dítě právně součástí nové rodiny, nicméně čekací doba je minimálně 2 roky. Zájemci často tak dlouho čekat nevydrží a zvolí dlouhodobé pěstounství. Nezřídka jsou pak rozladěni ze situací, kdy musí dítěti umožňovat kontakt s původní rodinou či se ho i vzdát ve chvíli, kdy biologičtí rodiče jsou schopni se o dítě znovu postarat.

Krátkodobé pěstounství neboli profesionální pěstounství na přechodnou dobu se týká především těch nejmenších dětí. Většina z nich putuje k pěstounům ihned z porodnice, kde čekají na další umístění. Doba, kterou dítě v této péči zůstane, trvá maximálně rok.

Finanční motivace ze strany státu

Kromě nehmotné podpory ze strany sociálních pracovníků a organizací věnující se pěstounům se český stát snaží rozšířit řady pěstounů i zvýšením jejich finančního ohodnocení.

V lednu 2018 došlo ke zvýšení odměn, které se posuzují a zdaňují stejně jako klasické mzdy, především pro dlouhodobé pěstouny. Odměna za klasickou pěstounskou péči je 12 000 korun měsíčně za jedno dítě, 18 000 korun za dvě děti a 30 000 korun za tři děti v dlouhodobé péči. Každý člověk zařazený v evidenci profesionálních pěstounů má nárok na mzdu 20 000 korun a to i v případě, když u něj není žádné dítě zrovna umístěné.

Zvedl se i měsíční příspěvek na dítě, který se podle věku pohybuje od 5000 do 7000 korun. Co se nezměnilo je výše jednorázového příspěvku vypláceného při převzetí dítěte do péče. Ten se opět podle věku pohybuje v rozmezí mezi 8 000 až 10 000 korun.

Autor: redakce


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články