Zase jste se o Vánocích přejedli? Poradíme, jak nepříjemný pocit zahnat

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Prejedeny muz Vanoce
Zdroj: Shutterstock

Každé Vánoce si říkáme, že budeme jíst s mírou. A pokaždé to nějak nedopadne. Všechno to jídlo se zkrátka nedá ignorovat. Dokud člověk může, tak jí. A potom se často stane, že se cítíme přejedení, nafouklí, není nám dobře. Existují ale způsoby, jak si ulevit.

Pokud jednorázově zkonzumujete větší množství jídla, není to pro tělo obvykle nebezpečné, uvádí STOB Klub s tím, že pravidelné přejídání nicméně může vést k závažným zdravotním problémům. Pokud se přejíte o Vánocích, možná vám pomůže některý z následujících tipů.

Dejte si čaj

Ačkoli jste najedení tak, že máte pocit, že do sebe nic nedostanete, je třeba hodně pít. Vhodné nápoje mohou od nepříjemného pocitu ulevit.

„Dejte si ideálně bylinkový čaj. Třeba mátový, fenyklový, heřmánkový, či přímo bylinnou směs na podporu trávení,“ radí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Jděte se projít

Procházka na čerstvém vzduchu je zdravá. A zvláště v případě, že se člověk cítí příliš najedený, může chladný zimní vzduch pomoci. Vezměte psa a vyrazte s ním na krátkou vycházku, radí Apetit.

Hladinu cukru v krvi vám srovná také krátká a pomalejší vyjížďka na kole. Pokud tak není sníh a máte možnost kolo vytáhnout, i tento způsob pomůže s přejedením.

Sklenka vína

Červené víno obsahuje velkou dávku antioxidantů. Ty pomáhají v případě, že jste se přejedli tučným jídlem. Sklenička alkoholového moku vám tak může udělat velmi dobře.

Další den si dejte raději půst

Je dobré po velkém jídle nechat žaludek pořádně odpočinout. Den poté, co jste se přejedli, byste tak ideálně měli držet půst, uvádí web Jíme jinak.

Pokud je vám bez jídla vyloženě fyzicky špatně, něco malého si dát můžete, pokuste se to ale tentokrát nepřehnat. Pokud by se vám podařilo žaludek zatěžovat i několik dní v kuse, nepříjemný pocit možná nebude vaším jediným problémem.

Zdroj: STOB Klub, Naureus, Jíme jinak, Apetit, Pro ženy

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články