Semínka z melounu obsahují hodně vitamínů a zdraví prospěšných látek. Naučte se je proto jíst

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Meloun
Zdroj: Shutterstock

Zvláště v létě je meloun velmi oblíbeným ovocem. Je sladký, utiší žízeň a příjemně osvěží. Pokud ale patříte k těm, kteří melounové pecky vyplivují, možná po přečtení tohoto článku své zvyky změníte.

Meloun sám o sobě obsahuje hodně vitamínu C, normalizuje hladinu vody a soli v těle a vláknina v něm obsažená působí blahodárně na funkci střev, popisuje Healthline.

Pokud ale jíte meloun i s černými semínky, prokazujete tím svému tělu vlastně další službu. Jsou totiž velmi zdravá a my vám teď představíme několik důvodů, proč byste je měli konzumovat.

Protizánětlivé látky

V melounu se nachází vitamíny A, D, C, K a E. Většina z nich je ale obsažena především v jeho jádrech, uvádí studie z roku 2021. Ta také doplňuje, že jsou tyto vitamíny protizánětlivými látkami, které pomáhají našemu tělu v případě, že jsme nemocní.

Meloun je tak ideální potravinou, pokud vás trápí nějaká nemoc, vždy je ale důležité, abyste ho konzumovali celý. Pokud budete semínka vyhazovat, připravíte se o více než polovinu vitamínů v něm.

Dostatek hořčíku

Jedním z několika minerálů obsažených v semenech melounu je hořčík. Ve 4 gramech semínek najdete až 21 miligramů hořčíku, což je 5 % doporučené denní dávky, píše Well and Good.

Hořčík našemu tělu pomáhá s vytvářením energie, udržováním správného srdečního rytmu a je navíc důležitý pro správný příjem a využití vápníku.

Další důležité látky

Semínka z melounu obsahují kromě výše zmíněného také zinek, zdraví prospěšné tuky nebo železo. Jak uvádí server Very Well Health, semínka můžete jíst přímo při konzumaci melounu, dají se ale pořídit i samotná.

U nás na ně v obchodě narazíte jen těžko, přes internet si je ale můžete objednat a v některých zemích se prodávají i v běžných potravinách. Někdy bývají jen sušená, jindy pražená, dokonce se dochucují solí a kořením.

Zdroj: Healthline, Research Gate, Very Well Health, Well and Good, Prevention

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články