Při přípravě kávy si dejte pozor. Vícekrát převařená voda může mít pro vaše tělo fatální následky

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Varna konvice
Zdroj: Shutterstock

Bod varu dokáže z vody odstranit bakterie a v mnoha případech se tak říká, že před její konzumací bychom ji měli převařit. Jak je to ale s převářením vody napodruhé? Víte, že v takovém případě existuje řada zdravotních rizik, která tělu hrozí?

Uvaříte si vodu na kávu, ale nevyužijete ji všechnu. Tak ji jednoduše necháte v konvici a za několik hodin ji převaříte znovu. Stalo se to nejspíš už každému z nás. Ve skutečnosti jde ale o velmi nebezpečnou praktiku, varuje server Science Notes.

Existuje hned několik důvodů, proč byste se pití převařené vody měli vyhnout, uvádí Lybrate. Pokud totiž takovou tekutinou zalejete kávu nebo čaj, nebo ji dokonce použijete při vaření, do těla dostáváte mnoho negativních látek.

Nebezpečí rakoviny

Prvním z důvodů jsou dusičnany. Ty obvykle sice škodlivé nejsou, ale pokud se voda převaří několikrát, může se z nich stát toxin, který způsobuje závažná onemocnění. Kromě leukémie se může jednat například o rakovinu.

Neplodnost

Stejně jako dusičnany je i arsen nebezpečnou látkou, která se s opakovaným převařením vody může v tekutině vytvářet. I ten může mít vliv na vznik rakoviny, daleko častěji ale způsobuje jiná závažná onemocnění. Pokud ho tělo přijímá nadbytek, může u člověka dojít k neplodnosti a vyššímu riziku infarktu.

Slabé kosti

Vícekrát převařená voda obsahuje fluorid. Ten je pro tělo ve vyšším množství škodlivý, může mít totiž vliv na slabost kostí a kloubů. U dětí do 8 let navíc poškozuje také zuby. Celkově člověk s nadměrným množstvím fluoridu v těle pociťuje více bolesti.

Močové kameny

Lidské tělo potřebuje vápník. Jenomže každá látka je pro náš organismus vhodná jenom v určitém množství. A tak zatímco běžně se říká, že vápník naopak pomáhá silnějším kostem, kloubům a zubům, v nadměrném množství může způsobovat například močové kameny.

Celkově je tedy nevhodné vícekrát převařenou vodu používat. Jakmile vám nějaká voda po uvaření kávy v konvici zbyde, raději ji ihned vylijte a novou kávu dělejte opět z čerstvé tekutiny z kohoutku. Vyhnete se tím celé řadě zdravotních problémů.

Zdroj: Lybrate, Science Notes, ThoughtCo, Very Well Fit

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články