Křupavé domácí preclíky: Pohoštění z pár surovin ze spíže. Můžete připravit i sladkou verzi

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
precliky
Zdroj: Shutterstock

Preclíky či slané tyčinky jsou oblíbenou pochutinou, kterou jíme třeba při sledování televize nebo během silvestrovské party. Receptů na preclíky je na internetu dost, ale je problém najít návod na ty malé a křupavé, jaké známe z obchodu.

Na těsto na preclíky budete potřebovat vlastně jen pár surovin ze spíže – trochu mouky, vody, instantního droždí, cukru a soli. Nejvíce práce zabere samotné „skládání“ preclíků, ale to není nic, s čím by si šikovné české ručičky neporadily.

Připravte si těsto

Nejdříve si do 1/3 šálku teplé vody přidejte půl lžičky cukru a stejné množství instantního droždí a zamíchejte.

Smíchejte mouku a sůl a přidejte směs, kterou jste si udělali z droždí, cukru a vody. Vytvořte hladké těsto, jež se bude trochu tahat.

Takto připravené těsto nechte kynout jednu až dvě hodiny v tukem vymazané míse. Jde vám o to, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Poté těsto promáčkněte rukou a udělejte z něj dlouhý a tenký váleček. Ten nakrájejte na malé a tenké kousíčky, které budou stejně velké. Z nich pak budete tvarovat jednotlivé preclíky.

Nejlepší je si k tomu vzít na pomoc nějaký obrázek. Základní poučka ale je, že vezmete jeden konec kousku těsta a ten dáte do středu.

Pak vezmete druhý konec a přetáhnete ho ve středu přes ten první. Spoj obou konců pak trochu připlácnete, aby u sebe držely. Tím vznikne pomyslný uzlík, kterým jsou preclíky tak specifické.

Před pečením využijte hrnec s vodou a jedlou sodou

Pak si předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím budete jednotlivé preclíky vařit v hrnci s vodou a trochou jedlé sody.

Preclík po preclíku je nabírejte na lžíci a vložte do hrnce. Počkejte, až vám preclík nezačne plavat, jak jste zvyklí třeba u noků. To bude trvat maximálně 20 vteřin. Preclíky postupně odebírejte z vodní hladiny a dávejte na plech.

Aby byly preclíky po upečení lesklé, před vložením do trouby je potřete rozšlehaným vajíčkem. Stejně dobře bude fungovat i rozpuštěné máslo. Preclíky také posypejte hrubozrnnou solí.

Troubu nechte pracovat přibližně 40 minut, dokud nebudou preclíky hnědé. Po vytažení z trouby by měly hezky křupat, jak jsme zvyklí u těch kupovaných.

Preclíky můžete po vychladnutí namáčet ještě v čokoládě, pokud máte rádi jejich sladkou verzi. Tu slanou si vychutnáte jen tak nebo třeba s dipem ze zakysané smetany či sýra.

Zdroj: Foodomania, Fork and Beans

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články