Jablka v županu jsou nejlepší z domácího těsta. Vychutnáte si je třeba s pudinkovým přelivem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
jablka v zupanu
Zdroj: Shutterstock

Jablka v županu jsou velmi jednoduchý recept, který si u nás už před lety oblíbila celá rodina. Od té doby, co dělám tento dezert z domácího listového těsta, milují ho všichni ještě o něco víc. Koupit si těsto sice ušetří čas, ale teprve s tím domácím si pořádně pochutnáte.

Jablka v županu jsou jednoduše nakrájené ovoce obalené v listovém těstě, smažené na másle a přelité třeba pudinkem nebo karamelem. Na jejich přípravě není nic složitého. Receptů je celá řada a mírně se od sebe liší.

Ten můj není nijak komplikovaný, zvládne ho i kuchař začátečník, přesto ale takové jídlo poslouží jako dezert, po kterém se budou vaši známí olizovat až za ušima. Pokud jablka v županu doma neděláte, rozhodně byste to měli jednou vyzkoušet.

Domácí listové těsto

Někdy se dělají jablka v županu z tekutého těsta podobného tomu palačinkovému. Já je mám ale raději zabalená v tom listovém. Jak jsem už zmínila, těsto si připravuji domácí, není na něm nic těžkého. Budete potřebovat jenom 250 gramů hladké mouky, 250 gramů másla a sůl.

Mouku promíchejte v míse se solí a uprostřed udělejte důlek. Do toho dejte ztuhlé máslo nakrájené na kostičky. Celou směs pak mněte tak dlouho, dokud vám nevznikne drobenka. Těsto pak vytvoříte tím, že budete postupně do mouky s máslem přilévat ledovou vodu.

Dejte pozor, abyste vodu nepřilévali příliš rychle, těsto je třeba zpracovávat postupně. Jakmile poznáte, že má tu správnou konzistenci, pořádně ho několikrát promněte, pak z něj válečkem vyválejte placku a máte připravený základ na jablka v županu.

Nejlepší s pudinkovým přelivem

Příprava těsta je snadná, recept na jablka v županu je snad ještě snadnější. Jablka nakrájejte na tenká kolečka a zbavte je všech jader. Potřete je rozpuštěným máslem, já osobně na ně ještě přidávám skořici, než je začnu balit do listového těsta.

Ideální je nařezat si těsto na proužky a v těch potom jablka obalit tak, aby uprostřed vznikla díra. Takto připravená jablka nejprve peču v troubě, dokud těsto nezezlátne. Následně si rozpálím na pánvi máslo a jablka v županu na něm ještě osmažím, aby byla křupavá.

Celý dezert chutná nejlépe, když ho přelijete pudinkem a přidáte třeba nějaké kompotované ovoce. Vychutnat si ho můžete ale i jen tak samotný. U nás se dělají jablka v županu především na podzim, kdy je jablek dostatek. Vůně použité skořice navíc navodí krásnou vánoční atmosféru.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články