Ocet je něco, co máme v kuchyni snad každý. I když ho možná nepoužíváme denně, v mnoha jídlech se bez něj neobejdeme. Klasický kuchyňský ocet se dá ale často nahradit octem jablečným. Ten má na lidské zdraví velmi pozitivní účinky.
Jablka u nás patří mezi nejoblíbenější ovoce. Vyrobit se z nich dá mnohé a právě jablečný ocet je v posledních letech čím dál tím oblíbenější. Prozradíme vám, jak si ho můžete doma vyrobit, a také k čemu všemu je dobrý.
Ocet získáte velmi snadno
Na přípravu jablečného octa budete potřebovat 400 gramů jakýchkoli chemicky neošetřených jablek, litr vody, 200 gramů cukru a velkou zavařovací sklenici. Jablka nastrouhejte, smíchejte s cukrem a naplňte jimi sklenici. Pak je zalijte vodou.
Sklenici zakryjte látkou a nechte jablka kvasit. Po dobu deseti dní směs vždy dvakrát denně promíchejte. Poté ocet ze sklenice sceďte a nechte dále kvasit.
Tentokrát po dobu 3 týdnů někde na chladnějším tmavém místě, například ve sklepě. Nakonec ocet znovu sceďte a dejte do láhve. Takto připravený ho můžete začít používat.
Pomáhá nejen harmonickému trávení
Hlavní složkou jablečného octa je kyselina octová, která obsahuje více než 90 různých látek. Proto je dochucovadlo pro naše tělo zdravotně velmi přínosné. Podle serveru WebMD například ocet podporuje střevní mikroflóru.
V minulosti se jablečný ocet běžně používal na moři k léčbě kurdějí, celkově ale zvyšuje imunitu. Byl tak lékem prakticky při každé nemoci, připomíná Harvard Medical School.
Potravina dále podporuje procesy trávení a pomáhá lidskému tělu spalovat tuky. Podle webu Eat This pomáhá také na pleť či vlasy, a to jak při vnitřním, tak i vnějším užití.
Ocet můžete běžně využít při vaření, kromě toho se z něj ale dají dělat různé pleťové masky, můžete si s ním umýt hlavu, nebo ho použít jako vodu po holení. Široké využití má také jinde v domácnosti, připomíná Popsugar.
Jablečný ocet je skvělým pomocníkem při čištění rychlovarné konvice od vodního kamene, zčernalých šperků, nebo dokonce mastných skvrn na oblečení. Odstraňuje také zápach z čalouněného nábytku poškozeného zvířaty. Důvodů, proč ho mít doma vždy po ruce, je tak rozhodně více než dost.
Zdroj: Harvard Medical School, WebMD, Popsugar, Eat This, Forkly
Autor: Šárka Cvrkalová