I zdravá jídla obsahují skryté cukry. Nacházejí se v ovoci i jogurtech

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Susene ovoce
Zdroj: Shutterstock

Jíst zdravě je někdy náročnější, než by si člověk myslel. Mnoho pokrmů se totiž tváří na první pohled zdravě, ve skutečnosti ale obsahují skryté cukry, které vaší dietě příliš neprospívají. A některá z těchto jídel vás na našem seznamu možná překvapí.

I v ovoci jsou skryté cukry, to je všeobecně známá věc. Přesto jde ale rozhodně o zdravější svačinku než v případě tabulky čokolády. U řady jídel, které se prezentují obecně jako zdravé, je ale množství cukrů vyšší, než byste možná čekali.

Sušené ovoce

V obchodech se často prodává sušené ovoce obalené v cukru. Tomu se samozřejmě rozumný člověk při snaze žít zdravě vyhne. I to neslazené ale obvykle obsahuje poměrně velké množství cukru. Po vysušení dokonce mnohem více než ovoce čerstvé.

Například menší pytlík rozinek (zhruba 250 gramů) může obsahovat až 25 gramů cukru, uvádí WebMD. Půl šálku hroznů čerstvých má oproti tomu zhruba jen 12 gramů cukru.

Ovesné tyčinky

Tyčinky z ovesných vloček jsou oblíbenou zdravou svačinkou. Ovšem i v těch je celá řada sladidel, jako například kukuřičný sirup, hnědý cukr, med, sirup z hnědého cukru, dextróza a fruktóza. A to samozřejmě nemluvíme o těch polomáčených s jogurtovou nebo čokoládovou polevou.

To samé platí podle webu Nutrisense i pro ovesné vločky. Ty jsou sice považovány za jednu z nejzdravějších snídaní, obvykle je v nich ale obsaženo velké množství cukru. To samozřejmě neznamená, že nejsou zdravé, ovšem jejich konzumace má i svá rizika.

Jogurt

Velké množství cukrů najdete také v jogurtech. Je tedy důležité vybírat si, na kterých si budete pochutnávat. Na některých najdete označení, které napovídá, že jsou bez tuku. Cukr ale budou obsahovat i tyto produkty.

Hopkins Medicine doporučuje kupovat obyčejné neslazené bílé jogurty, které si pak můžete doma podle svého dochutit třeba ovocným pyré. I tak v nich nějaký ten cukr bude, bude ho ale oproti sladkým jogurtům z obchodu minimum.

Zdroj: Mayo Clinic, WebMD, Nutrisense, Hopkins Medicine

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články