Droždí je jednou ze základních surovin pro výrobu chleba a dalšího kynutého pečiva nebo dezertů. Mnoho lidí práci s ním nemá rádo, protože to znamená hodně čekání, než těsto vykyne. Někdy je ale dobré si počkat, droždí má totiž mnoho zdravotních benefitů pro lidské tělo.
Droždí jsou vlastně živé buňky kvasinek. Kromě toho, že dělají v mnoha receptech velmi důležitou věc – totiž pomáhají kynutí a mění chuť daného pokrmu – jsou pro lidské tělo velkým přínosem.
Posilují srdce, nervy i zrak
Kvasnice obsahují celou řadu vitamínů skupiny B. Jde především o B1, B2 a B6, dále v nich ale najdeme také poměrně velké množství kyseliny listové, uvádí Medical News Today.
Při pečení se velká část látek vstřebává, podle odborníků jsou tak vitamíny například v pečivu následně zanedbatelné. Pokud ale uděláte z droždí například knedlíčky do polévky, můžete si být přísunem pozitivních látek jisti.
Právě díky obsahu vitamínů a minerálních látek má droždí skvělý vliv na správnou činnost srdce, nervové a také trávicí soustavy. Kvasnice rovněž zlepšují zrak a dopomáhají lepší pleti.
Vnitřní i vnější využití
Kvasnice jsou sice surovina primárně určená ke zpracování v jídlech a ke konzumaci, dají se ale užívat také do různých krémů, mastí a zábalů.
Naše babičky jimi v minulosti bojovaly proti vyrážkám a pupínkům. Podle Healthline je také potvrzené, že droždí dokáže zpomalovat stárnutí pleti.
Ze sušeného droždí a medu si například udělejte směs, kterou si budete jednou týdně navečer nanášet na obličej. To by vás mělo zbavit vrásek, v případě potřeby také nepříjemných kruhů pod očima.
Ačkoli tak někteří lidé dávají přednost nekynutým receptům, mít doma droždí se vyplatí. Pokud už ho nechcete využívat v kuchyni, jeho nanášení na pleť rozhodně za zkoušku stojí.
Zdroj: Healthline, WebMD, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová