Domácí mortadella: Z dostupných surovin vznikne obloha na chleba i surovina k přípravě hlavního jídla

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mortadella
Zdroj: Shutterstock

Oblíbený italský salám mortadella Češi milují. Připravují se z něj nejen obložené chleby, ale strouhá se často také na pizzu nebo do omáček na špagety. Jeho využití je různé. Věděli jste ale, že si ho velmi snadno můžete připravit i doma?

Jeho historie sahá až do roku 1557. Salám se těšil dokonce větší oblibě než šunka prosciutto. Mortadella dokonce v roce 1661 získala požehnání kardinála, uvádí zahraniční server The Food Wonder.

Mortadella je salám z vepřového masa, do kterého se občas v malé míře míchá i hovězí nebo kuřecí. Většinu využitého masa tvoří vepřová plec. Salám je pak celý obalený v těstíčku z červené papriky. Díky úplnému uvaření masa a použitému koření je mortadella proslulá svou jemnou a téměř nenahraditelnou chutí.

Mortadella se dá koupit v mnoha obchodech, pokud si ji ale chcete udělat i doma, není to vlastně žádný problém. Alespoň si tak ověříte, jaké suroviny v salámu skutečně využíváte a jaké pak bude mít výsledný pokrm hodnoty.

Domácí mortadella

Na domácí mortadellu budete potřebovat dostupné suroviny – 1 kg mletého vepřového bůčku, 5 vajec, 3 stroužky česneku, lžičku soli, půl lžičky muškátového oříšku a lžičku čerstvě mletého pepře. Na závěr si ještě připravte mletou červenou papriku na obalení.

Do mletého masa vmíchejte vejce, utřený česnek se solí, muškátový oříšek a čerstvě mletý pepř. Vše pořádně promíchejte a nechte odležet, ideálně alespoň 24 hodin. Druhý den vše znovu promíchejte a směsí naplňte sáček, který dáte do vroucí vody vařit na 90 minut.

Salám po uvaření osušte, nechte několik hodin odležet a nakonec ho po odstranění sáčku obalte v mleté červené paprice. V této fázi už je připravený ke konzumaci, můžete ho tak například nakrájet na chleba. Má ale mnoho dalších využití, můžete z něj například připravit i hlavní jídla.

Mortadella – salám nejen na chleba

Mortadella je oblíbeným salámem, který se dá například obalit ve strouhance a osmažit k bramborám. Vznikne vám rychlé a výživné jídlo, které sice nepatří k nejzdravějším, ale člověk si někdy potřebuje udělat oběd během pár minut a nad ničím složitě nepřemýšlet, takže jednou za čas určitě neuškodí.

Mortadellu můžete pokrájet na kostičky a osmahnout ji například k míchaným vajíčkům nebo ji nastrouhat na pizzu. Jde o salám, který má nespočet využití a který si zamilujete nejen vy, ale i celá vaše rodina.

Zdroj: Salumi Pasini, The Food Wonder, Dal Bolognese, Česká televize

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články