Cizrna má i v české kuchyni stále větší a větší oblibu. Luštěnina plná pro tělo důležitých látek se dá využít při přípravě mnoha pokrmů. Už jste ale slyšeli o cizrnové mouce? Prozradíme vám, proč byste ji měli začít používat i vy.
Cizrna obsahuje velké množství bílkovin. Často tak v jídelníčku vegetariánů a veganů nahrazuje maso, uvádí The Spruce Eats. Kromě toho má nízký glykemický index a příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru.
Je velmi dobře stravitelná a mohou ji tak s klidem jíst i těhotné ženy. Cizrna dále obsahuje vitamíny B6 a B12, omega mastné kyseliny, mangan, fosfor, měď, selen, zinek, železo, hořčík a vápník, doplňuje Healthline.
Cizrnová mouka
Cizrnová mouka je bezlepková mouka, která má velkou oblibu především v Indii. V posledních letech se ale už i v západní části světa stává alternativou k běžným moukám.
Existuje několik druhů cizrnové mouky, rozlišují se podle toho, z jaké cizrny jsou vyrobeny. Nejtradičněji se dělá mouka z cizrny kabuli, což je ta, kterou běžně kupujete v obchodě. Ta se rozemele a dá se pak používat jako běžná pšeničná mouka.
Nespočet využití
Cizrnová mouka se dá použít do lívanců, do těsta na slané i sladké pečivo, při tvorbě omáček, zkrátka všude, kde byste jinak využívali mouku klasickou pšeničnou. Ta cizrnová je ale daleko zdravější.
Její chuť je neutrální, pokrmy tak budou odvozovat své chutě spíše od dochucovadel, koření a dalších přísad. Nemusíte se tak bát s moukou experimentovat. Použít se dá opravdu prakticky na cokoli.
Je bezlepková, plná vitamínů a dalších důležitých látek a finančně dostupná. Proto se s ní rozhodně vyplatí nahradit běžné mouky, které doma používáte. Udělejte si zásobu ve své kuchyni i vy a jezte opět o něco zdravěji.
Zdroj: Mashed, Healthline, Draxe, The Spruce Eats
Autor: Šárka Cvrkalová