Přemýšlíte nad nějakou novou pomazánkou, kterou byste na chlebíčcích okouzlili své hosty? Nebo máte jen chuť na něco speciálního, co si namažete k večeři na chleba? V obou případech vás jistě potěší budapešťská pomazánka, která je na přípravu až směšně jednoduchá.
Osobně mám velmi ráda tvaroh. Je zdravý a dá se kombinovat jak se sladkými, tak i slanými pokrmy. Jednou z mých oblíbených pomazánek je proto ta budapešťská, jejímž základem je právě tvaroh.
V kombinaci s červenou paprikou
Budapešťská pomazánka kombinuje chuť tvarohu, červené cibule a papriky. Je skvělá na chlebíčky a jednohubky, ale občas si ji doma udělám i jen tak k večeři. Její příprava je velmi snadná.
Budete potřebovat 250 gramů měkkého tvarohu, 40 gramů másla, 3 lžíce zakysané smetany, 1 malou červenou cibuli, mletou červenou papriku, nakládané kapie a sůl.
Příprava pomazánky
Do menší misky dejte tvaroh, povolené máslo a zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte. Ideální je směs rozmačkat vidličkou, pokud jsou v ní menší hrudky, ničemu to nevadí.
Červenou cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Stejně tak pokrájejte i nakládanou kapii a oboje přihoďte do tvarohové směsi. Tu potom dochuťte solí a sladkou mletou paprikou.
Někdy používám papriku uzenou, pomazánka má pak mírně jinou chuť, záleží však na vašich preferencích. Budapešťskou pomazánku nechte vychladit v ledničce, namažte ji na chleba a dozdobte třeba kouskem petrželky nebo pažitky.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová