4 typy tělesného tuku: Některé jsou pro naše fungování nezbytné, jiných se chceme zbavit

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Telesny tuk
Zdroj: Shutterstock

Když se mluví o tělesném tuku, většina lidí si tento pojem představuje jako negativní. Chápeme tuk jako něco, kvůli čemu jsme obézní a co nám ubírá na kráse. Pravdou ale je, že tělesný tuk se dělí na několik druhů a je pro lidské tělo v některých případech také velmi důležitý.

Je pravda, že nadměrné množství tuku u člověka je známkou toho, že je něco špatně. Je ale třeba rozlišovat, o jaký tuk se jedná, a jaké pro nás má naopak přínosy. Tuk se dělí na 4 základní druhy, vysvětluje třeba server Healthline. Pokud se je naučíte rozlišovat, budete lépe připraveni pochopit své zdraví a to, jak můžete svému tělu pomoci.

Hnědý tuk

Hnědý tuk je tuková tkáň nacházející se v zadní části krku. Ta slouží k převodu potravy na teplo. U novorozenců je tento tuk speciálně důležitý, protože pomáhá udržovat jejich vnitřní teplo. Bez něj by byly prakticky permanentně podchlazení.

Když na hnědý tuk působí chladné prostředí, chová se jako sval a spaluje kalorie. Obecně je tento tuk označován jako pozitivní.

Žlutý tuk

Žlutý tuk je směsí bílého tuku s hnědým. Jeho zkoumání je podle textu dostupném na Harvard Health Publishing poměrně obtížné a informací o něm tak zatím není mnoho. Přesto je stejně jako hnědý tuk označován jako tuk pozitivní.

Vyskytuje se v malých ložiscích o velikosti hrášku poblíž klíční kosti a podél páteře. Vědci předpokládají, že žlutý tuk je produkován při cvičení.

Bílý podkožní tuk

Prvním druhem takzvaně špatných tuků je tuk bílý podkožní. Nachází se především na bocích, stehnech a břiše. Jedná se o tkáň, která ukládá energetické zásoby. Právě tento tuk se v případě hubnutí obvykle snažíme shodit cvičením a posilováním.

Bílý viscerální tuk

Tento tuk je někdy také označován jako vnitřní. Jedná se o tuk uložený v břiše kolem vnitřních orgánů. Jak je již z popisu zřejmé, pro lidské zdraví je velmi nebezpečný. Jedním z důvodů, proč je škodlivý, je to, že všechny toxiny a mastné kyseliny z viscerálního tuku se dostávají do krve a poté do jater.

Viscerální tuk se dá snížit cvičením, ale především vhodnou stravou. Zbavuje se ho také lépe než tuku podkožního. Je dokázáno, že zbavení se větší části tohoto nebezpečného tuku má vliv nejen na zdraví fyzické, ale i to psychické, doplňuje text na WebMD.

Zdroj: WebMD, Harvard Health Publishing, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články