Včelí produkty, které vám pomohou při uzdravování různých neduhů

od Nikola Jaroschová
3 minuty čtení
med
med

Med je jeden z nejúčinnějších produktů, jaké člověk dostává od přírody. Jeho léčivé vlastnosti jsou známé již od starověku. Existuje dokonce i odvětví lidové medicíny, která se nazývá apiterapie (z řeckého Apis – včela), což je léčba pomocí včel a jejich produktů. Včely nám však dokážou poskytnout mnohem více. Výsledky jejich práce se dají využít v medicíně, kosmetice i potravinářském průmyslu.


Na bolavé zuby či krk pomůže propolis

Propolis neboli tzv. včelí tmel je látka na bázi pryskyřice. Včely ho používají jako výplň nežádoucích otvorů, a tak se chrání před chorobami a infekcemi. Jak ale poslouží lidem? Nejčastěji v podobě tinktury. Snižuje citlivost zubů a dásní, používá se na prevenci proti paradentóze či při léčbě aft. Je výborný proti horečce, pomáhá při angíně, zánětu v krku i při zápalech plic či průdušek. Nesmíme však zapomenout ani na pozitivní účinky při kožních problémech: pomůže s hojením oparů, akné i plísní.

Není med jako med

Zdroj: Medokomerc

Med je vynikající antioxidant, což znamená, že jeho pravidelná konzumace vyčistí vaše tělo od všech možných toxinů. Med je také silné antiseptikum, takže pomocí jedné lžičky medu denně dokážete předejít různým onemocněním, která jsou spojená s trávicím traktem. „Tmavý medovicový med nebo med lesní, který se skládá z medovicového a květového, je vhodný spíše pro starší lidi. Tento med je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík či železo, které jsou pro tělo potřebné. Má také výraznější a intenzivnější chuť, kterou ocení spíše starší jedinci,“ míní Milan Špaček z firmy Medokomerc. Med je též známý jako přírodní zdroj sacharidů, které tělu zabezpečují potřebnou energii. Díky svému složení posiluje imunitní systém, jenž je často vystavený různým nástrahám.

Manuka hojí rány

Takzvaný lékařský med Manuka se používá především na hojení ran. Pochází z Nového Zélandu a Austrálie a jeho složení je přísně kontrolováno. Vykazuje značnou antibakteriální aktivitu proti širokému spektru patogenů způsobujících v ráně infekce. Studie prokázaly, že například účinně snižuje produkci bakterie MRSA (meticilin-rezistentní zlatý stafylokok), která je zodpovědná za mnoho těžko léčitelných infekcí.

Včelí vosk udrží chléb čerstvý

Svíčky ze včelího vosku jsou všeobecně známé, ale věděli jste, že se z něho dají vyrobit pytlíčky a obaly na chléb? Jelikož je včelí vosk antibakteriální a antimykotický, udrží potraviny čerstvé, a je tak skvělou ekologickou alternativou pro potravinářskou fólii.

Pyl jako vitaminová bomba

Pyl je další „superpotravinou“, kterou lidem poskytují včely. Stačí třicet gramů pylu na to, abyste pokryli celodenní potřebnou dávku aminokyselin. Včelí pyl také obsahuje velké množství různých enzymů a vitaminů – B komplex, vitamin A, C, D a E či 27 minerálních látek. Prospěšný je při posilňování imunity, kardiovaskulárních onemocněních, pomůže vám při fyzickém vyčerpání a únavě, ale také při chudokrevnosti nebo revmatických problémech. Děti do tří let by však pyl užívat neměly a o jeho použití je vhodné se poradit s lékařem.

Mateří kašička pomůže funkci mozku

Je jedním z nejvýživnějších včelích produktů a nazývá se též „elixírem mládí“. Je totiž produktem dělnic, které s ní krmí královnu. Od jakosti mateří kašičky závisí délka a kvalita života i plodnost královny. Hojně se využívá v kosmetickém průmyslu, protože zpomaluje proces stárnutí. Užívat se ale může i vnitřně. Pozitivně působí na funkci žláz či na funkci mozku – zásobuje mozek krví a obsahuje acetylcholin, což je důležitý prvek pro boj s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články