Srirachu zná téměř každý, ne všichni ale máme odvahu ji používat. V čínských restauracích obvykle máme možnost si touto pálivou chilli omáčkou dochutit své jídlo. Někteří z nás ji možná používají i doma. Existují ale věci, které jste o ní nejspíš nevěděli.
Ačkoli se jedná o vietnamský vynález, kořeny má ve skutečnosti v Thajsku. Tam ji ve 30. letech 20. století vynalezla žena jménem Thanom Chakkapak z přímořské komunity Sri Racha.
Omáčka, kterou známe dnes z čínských restaurací, se ale od té thajské velmi liší. Thajská verze se také vyrábí z česneku, papriky a octa, používá se především na mořské plody. Oproti té vietnamské je ale hodně kořeněná a jsou v ní velmi aromatické ingredience.
Není tak zdravá, jak by se mohlo zdát
Když je něco pikantní, je to také zdravé. Alespoň si to tedy velká část lidí myslí. Pravda je, že ostré omáčky obvykle obsahují mnoho antioxidantů a pomáhají tělu zvyšovat imunitu. Sriracha v tomto ohledu ale není nejlepší volbou.
Obsahuje totiž 1 gram cukru a 100 miligramů sodíku na čajovou lžičku omáčky. Pokud ji tak používáte ve větším množství, nejspíš by bylo vhodné vyměnit ji za zdravější omáčky, ke kterým patří třeba cholula nebo tabasco.
Jak na domácí srirachu?
Pokud si rádi dochutíte jídlo právě touto pálivou omáčkou a nepřeháníte to s jejím množstvím, žádné nebezpečí vám nehrozí. Můžete si dokonce doma vytvořit srirachu vlastní.
Potřebovat k tomu budete červené chilli papričky, česnek, třtinový cukr, sůl, vodu a jablečný ocet. Všechny ingredience kromě octa dejte společně do mixéru. Na 300 gramů chilli papriček se doporučují zhruba 4 lžíce vody.
Chilli pastu dejte do vyvařené skleněné nádoby. Tu zakryjte potravinářskou fólií a obsah nechte kvasit. Jakmile se na omáčce po 4 dnech objeví bublinky, dejte ji znovu do mixéru, přidejte asi 60 mililitrů octa a vše znovu promixujte.
Pak pastu přepasírujte přes cedník. Srirachu skladujte v lednici, kde vám vydrží i několik měsíců. Použít ji můžete prakticky do všech čínských jídel.
Zdroj: Food Republic, All Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová