Slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem zdraví prospěšných tuků. Zařaďte je do jídelníčku i vy

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
slunecnicova seminka
slunecnicova seminka

Slunečnice známe jako naprosto okouzlující květiny se schopností otáčení se za slunečním světlem. Co ale možná nevíme a může nás překvapit, jsou skvělé vlastnosti jejich jediných plodů – slunečnicových semínek. Pojďte se podívat, proč jsou ta slunečnicová a semínka všeobecně tak prospěšná.

Mylná představa o tom, že tuky jsou zlo

Spousta lidí, jakmile uslyší slovo „tuky“, tak si okamžitě začne vybavovat jen škodlivou látku. Opak je ale pravdou. Musíme se tuky v první řadě naučit rozdělovat.

V naší stravě můžeme zcela běžně najít nasycené a nenasycené tuky. Které z nich jsou zdravější?

Nenasycené tuky jsou součástí přírodních zdrojů. Můžeme je nalézt například v mase, tvarohu či v dnes zmiňovaných semínkách plodů.

Ty nasycené jsou pak produktem lidské výroby, kdy se upravuje jejich řetězec tak, aby se staly trvanlivějšími. Tělo je pak mnohem hůře a déle rozkládá.

Suma sumárum se tuků nebojte, jsou-li to tuky z přirozených přírodních zdrojů.

Výhody zdravých tuků pro organismus

Jaké tuky jsou tedy zdravé a jaké nám naopak škodí, jsme si již představili. Teď přichází otázka jejich účinku pro organismus.

Tuky jsou jednou z tří hlavních makroživin, které v jídelníčku bezpodmínečně potřebuje každý člověk.

Fungují přitom ve dvou významech pro organismus. Prvním je regenerace, pokud budeme mít nedostatek tuků anebo naopak jejich výrazný nadbytek, tak naše tělo v obou případech přirozeně ztrácí schopnost regenerace, a to pochopitelně vede k problémům se zraněním a opotřebením organismu.

Druhou nepopíratelnou výhodou je pak zdroj energie. Sacharidy jsou všeobecně zdroj rychlé energie, která se pálí hned jako první. Oproti tomu tuky jsou naopak zdroj energie dlouhodobé a uchovávají se přímo ve svalech.

Semínka jako zdroje tuku

Veškerá semínka, a především ta slunečnicová, mají majoritní podíl právě těchto prospěšných a přírodních tuků. Právě z nich se například vyrábí slunečnicový olej anebo se používají do různých pokrmů.

Chutné jsou přitom syrové bez jakékoliv úpravy nebo je můžeme velice často potkávat jako ochucené doplňky jídla.

Pozor na to! Tuku mají opravdu velké množství, a proto se nedoporučuje požívat velké množství semínek, vyhnete se tak zažívacím obtížím.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články