Nepodceňujte zázvor! Není to jenom léčivo při chřipce

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
zazvor
zazvor

Jen málokdo by neznal typickou vůni a ostrou chuť zázvoru. Ne nadarmo se o něm říká, že je to všelék a cenný poklad pro naše zdraví. Má mnoho využití, a to nejen v kuchyni, ale také v léčitelství, kde na něho nedáme dopustit. Co všechno vám může nabídnout mnohdy podceňovaný zázvor?

Rostlinka původem z exotiky

Ačkoli snad každý ví, co je zázvor, mnoho lidí netuší, že pochází z exotických krajin – za domov zázvoru se totiž považuje Indie a Čína, odkud se postupně rozšířil dále do Evropy, kde se pěstuje již po staletí. Zázvor si nemohli vynachválit ani staří Římané nebo Řekové, kteří si jej cenili pro jeho léčebné účinky, oblibu ale našel také v kuchyni.

Co v něm najdete?

Obliba zázvoru roste především pro jeho bohatý obsah. Najdete v něm řadu unikátních složek a látek, které jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Zmínit musíme například vitamíny A, E nebo zastoupení některých vitamínů spadajících do skupiny B. Nechybí mu ani minerály, jako třeba draslík, hořčík, sodík, železo nebo fosfor.

Zdravotní účinky zázvoru

Pokud jste až do této chvíle patřili k těm, kteří zázvoru ještě nedokázali přijít na chuť, měli byste mu dát ještě šanci. Co se týče zdraví, může vám toho hodně nabídnout:

  • posiluje imunitní systém,
  • tlumí příznaky typické pro pálení žáhy,
  • potlačuje nevolnosti v těhotenství,
  • odkyseluje organismus,
  • podporuje krevní oběh,
  • snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi,
  • tlumí projevy nadýmání,
  • podporuje spalování tuků.

Připravte si z něho čaj

Nejen teď v zimě, ale i kdykoli během roku se vám může hodit recept na zázvorový čaj, který je skvělým pomocníkem při nachlazení. Jeho příprava je vlastně úplně jednoduchá. Nastrouhejte čerstvý oddenek zázvoru, dvě až tři čajové lžičky pak zalijte horkou vodou a nechte 5 minut vylouhovat. Pro zvýšení účinku můžete zázvor několik minut povařit. Poté sceďte a v případě potřeby oslaďte lžičkou medu.

Sušený, čerstvý, nebo kandovaný – jak si ho zamilujete vy?

Zázvor může mít mnoho podob a různorodá zpracování. Klasikou je samozřejmě zázvor čerstvý, který je oblíbený třeba jako příloha k sushi. V sušené podobě se stává oblíbenou součástí omáček nebo slaného pečiva. Kandovaný zázvor může být oblíbenou pochutinou nebo výzvou pro přípravu sladkých bonbonů. Zázvorová lízátka zase ocení těhotné ženy, právě díky již zmiňované úlevě při nevolnostech.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články