Maličkosti, které pomohou podpořit lepší stravovací návyky u dětí

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Deti jedi zdrave
Zdroj: Shutterstock

Děti, a obzvláště ty nejmenší, umějí být v jídle velmi vybíravé a vytvořit u nich ty správné stravovací návyky je strastiplná cesta. Jakých pět maličkostí vám tento nelehký úkol usnadní?

Každý rodič se snaží u svého dítěte vybudovat správný a zdravý vztah k jídlu. Stravovací návyky, které děti získají v útlém věku, si s sebou nesou až do dospělosti. Snad nikdo ale nemůže říct, že by se nikdy nedopustil žádného prohřešku.

Zbytečně netlačte

Ačkoliv se do dětí snažíte dostat co možná nejvíce zdravých potravin, jejich chuťové pohárky jsou zejména v tomto útlém věku velmi vybíravé.

„Udržujte kolem jídla pozitivní náladu, zmírněte tlak, tresty a vyjednávací taktiku,“ řekla pro web parents.com pediatrická dietoložka Jill Castle. Právě donucovací strategie má v dětech potlačit schopnost mít jídlo rád, protože nemůžou objevovat samy.

Častým důvodem nátlaku jsou hlavně obavy rodičů, že dítě bude mít nedostatek potřebných živin a vitamínů, ale není to úplně pravda. Naopak u vybíravých jedinců je méně pravděpodobné, že budou trpět nadváhou.

Mluvte o jídle

Dětská intuice je neskutečná, a to i v jídle. Ty nejmenší si dokážou skrze kojení a přisátí k prsu samy regulovat, kolik potravy do sebe dostanou, jakmile ale přijde fáze jezení z talíře u stolu společně s rodiči, intuice může být fuč.

I když si dítě dá pouze dvě sousta a víc nechce, pro rodiče toto množství nemusí být uspokojující a na svou ratolest začnou tlačit, aby snědla více. Děti pak ve snaze udělat rodičům radost konzumují více, než chtějí, a mohou tak své tělo naučit vyžadovat větší porce, nebo naopak začnou striktně odporovat.

„Konverzace o tom, jak se po jídle cítíte, co vám chutnalo, jak se cítíte po tom, co sníte na svačinu sušenky a jindy zase jogurt nebo cereálie s mlékem, napomáhají dětem zůstat naladěné na signály svého těla,“ vysvětlila pro web parents.com Jill Castle.

Rozmanitost především

Děti rády objevují, a to i v jídle. Snažte se proto připravovat více různých jídel a nechte jejich zvědavost pomalu zkoušet i to, co si myslíte, že neochutnají. Opakovaná expozice je totiž klíčem k úspěchu.

Kreativitě se v této oblasti meze nekladou, a tak i brokolice může být pokaždé připravená jinak. V páře, restovaná, pražená, s dipem nebo jako polévka. Jednou ji dítě zkrátka ochutná.

Pusťte děti do kuchyně

Příprava jídla je fascinující záležitostí, do které se starší děti rády zapojí. Ačkoliv může jít pouze o míchání nebo přidávání přísad, můžeme tímto způsobem osvětlit původ jinak odmítaného jídla.

Proto je dobré všem potomkům, kteří o to projeví zájem, dovolit vařit s námi, nechat je, ať si zašpiní ruce a udělat z přípravy jídla sdílenou zkušenost.

Jděte příkladem

Nezapomínejte na to, že pro všechny děti jsou zpočátku jejich vzorem hlavně rodiče, a stejně to platí také u jídelního stolu „Je důležité, aby sami rodiče měli pozitivní vztah k jídlu nebo ho před dětmi alespoň předstírali,“ upozornila pro web parents.com Jill Castle.

Pokud se rodiče neustále točí v dietách, nebo se naopak přejídají či si dopřávají průmyslově zpracované potraviny, není divu, že ani jejich ratolesti nemají správné stravovací návyky.

Autor: Karolína Stoczková


Související články