Kopřiva je považována za plevel, přitom nám toho může hodně nabídnout

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
kopriva e1598632772259
kopriva e1598632772259

Kopřivě se v přírodě většina z nás snaží vyhnout. Jak dobře víme, můžeme se o ni popálit, což není zrovna příjemné, drobné pupínky totiž dokážou ošklivě svědit. Kopřivy rostou snad úplně všude a většina lidí je považuje za plevel.


Pokud máte zahrádku, možná i vy kopřivy likvidujete jako plevel, protože vám jednoduše překáží. Je to velká škoda, protože jen málokdo si uvědomuje, co všechno nám tahle žahavá rostlinka vlastně může nabídnout.

Kopřiva a její léčivé vlastnosti

Naše babičky často říkávaly, že nechat se spálit kopřivou prospívá zdraví. Ačkoli se jen málokdo nechá dobrovolně popálit, zase až tak daleko od pravdy nebyly. Kopřiva se totiž skutečně pyšní zdravotními přínosy.

Věděli jste, že kopřiva čistí krev od látek, které v ní nemají co dělat? Právě díky této schopnosti je zelená rostlinka velmi nápomocná při léčbě nejrůznějších kožních vyrážek nebo zánětů kůže, pomáhá také při popáleninách a celkově přispívá kvalitě pokožky.

Podporuje růst vlasů a čistí organismus

Když v drogerii narazíte na kopřivový šampon, zpravidla ho přejdete bez povšimnutí. Ano, levné varianty sice nestojí za nic, ale kvalitní kopřivové šampony obsahující skutečné výtažky z této rostliny podporují růst vlasů.

Málokdo by tušil, že kopřiva napomáhá pročistit zanesený organismus. Z lidského organismu dokáže odplavit usazeniny kyseliny močové, odvádí žlučové usazeniny nacházející se v cestách žlučovodů a také zlepšuje činnost jater. Nelze jí proto upřít ani podíl na zbavení se jedovatých látek z těla a posílení žaludku.

Podporuje pravidelnou stolici

O kopřivě je známo, že má pozitivní vliv na dobrý průběh stolice. Právě proto se velmi často používá a doporučuje nejen na nejrůznější kúry. Kopřivová kúra, která může trvat až čtyři týdny, přitom zlepší vylučování a zároveň tělo nabije novou energií.

Kopřivu se doporučuje sbírat v období od května do září. Samozřejmostí je vybírat místa, jako zahrada nebo louka, rozhodně ne někde u cesty, kde jezdí auta. Sušit můžete jak samotné listy, tak rovnou celou kopřivu.

Z této často zatracované rostlinky si můžete připravit například sirup, který je dobrý na žaludek. Z čerstvých kopřiv vylisujte šťávu a tu poté svařte se stejným podílem cukru (50 ml šťávy =50 g cukru).

Dobrá je také kopřivová šťáva, která je dobrá na imunitu. Připravíte ji z vylisované šťávy smíchané v poměru 1:4 s tekutým medem.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on Facebook
Facebook

Související články