Pohankový chléb připravíte z jediné suroviny. Vychutnejte si zdravé domácí pečivo

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Pohankovy chleb
Zdroj: Shutterstock

Z vlastní zkušenosti vím, že největší radost v kuchyni člověku udělá upečení jeho prvního chleba. Čerstvé pečivo z obchodu je sice pohodlnější cestou, když si ale upečete doma vlastní, nic se s tím nedá srovnávat. Vyzkoušejte třeba chléb pohankový, který je na přípravu velmi snadný.

Pohanka je nejen chutná, ale také velmi zdravá. Obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období, uvádí Healthline.

Pravidelná konzumace pohanky také snižuje hladinu cholesterolu, zklidňuje žaludek a může pomoci i s problémy křečových žil. Cholin, který potravina obsahuje, může zase regenerovat jaterní buňky poškozené chorobami a alkoholem.

Snadný recept

Pohanka je jednoduše královnou zdravých potravin. Chléb z ní tak rozhodně musíte vyzkoušet. A nemusíte se bát toho, že byste ho nezvládli připravit, není na něm totiž prakticky nic složitého.

Nejlepší na celé věci je, že na přípravu chleba potřebujete pouze jednu jedinou surovinu, a to právě pohanku. Celou pohanku na 12 hodin namočte do vody a nechte louhovat přikrytou pod poklicí nebo zabalenou v igelitu.

Následně pohanku sceďte, ale neoplachujte ji. Dejte ji do mixéru, přidejte hrnek vody a vše řádně rozmixujte. Vznikne vám směs hustotou podobná jogurtu. Takto připravené těsto nechte den odpočinout, zvýší svůj objem a změní konzistenci.

Chia semínka nic nezkazí

Když je těsto připravené, vylijte ho do silikonové formy, nebo do plechu vyloženého pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb posypte chia semínky, nebo můžete použít i slunečnicová či dýňová jádra.

Následně ho pečte zhruba hodinu a půl. Chléb potom vyndejte a nechte ho úplně vychladnout. Teprve poté ho krájejte na krajíce, které můžete mazat jak naslano, tak i nasladko. A vychutnejte si chléb, o kterém jste doposud ani netušili, že ho zvládnete připravit.

Zdroj: A is for Apple, Bianca Zapatka, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články