Naučte se trojobal udělat tak, aby vám neopadával a na strouhance nebyly tmavé fleky

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
rizek salat
Zdroj: Shutterstock

Myslíte si, že na řízcích nemůžete nic zkazit? Že je prostě obalíte jako vždycky a pak nějak usmažíte? Proč je ale letos nemít dokonalé? Bez trojobalu, který opadává, a tmavých připálených fleků na místech, kde se strouhanka dělala rychleji? Osvojte si správný postup smažení řízků a ze štědrovečerní večeře udělejte koncert chuti.

Mouka, vajíčko, strouhanka, olej, pánev, nuda. Takhle to ale letos nemusí být. Zkuste se zamyslet nad tím, jaké problémy vás při dělání řízků každý rok provázejí a tentokrát se jim vyvarovat.

Začněte už tím, jaké používáte suroviny. Dost možná obalujete řízky v hladké mouce, protože jí často zahušťuje omáčky a polévky a považujete ji za univerzální.

Jenomže v případě trojobalu to neplatí. Jak jsme už psali, lepší je maso obalovat v mouce polohrubé. Ta není tak jemná jako ta hladká, takže se tolik nelepí na vejce a připraví dobrý podklad pro vrstvu strouhanky, jak vysvětlují kuchaři z Ambiente.

Aby trojobal neopadával

Mezi velmi časté problémy při smažení řízků patří to, že vám trojobal opadává. Kromě chybně zvolené mouky to bývá i tím, že člověk osolí rozšlehané vejce, v němž obaluje řízek hned po mouce.

Když se vejce osolí, vaječná bílkovina se oddělí od vody. Následkem toho vejce zřídne a neudrží tak dobře strouhanku.

Vzhledem k tomu, že strouhanka je dost slaná sama o sobě, nemusí se solit ani ostatní suroviny v trojobalu. U vajíčka je to navíc úplně nežádoucí.

Kromě toho, že vejce nebudete solit, mějte na paměti, že strouhanka přilne ještě lépe, pokud řízek po obalení ve vejci necháte okapat.

Syrové maso v trojobalu dejte na čtvrt hodiny do lednice. Mouka se zchladí a lépe k masu přilne, což se opět projeví na výsledku na talíři.

Tmavé fleky na strouhance

Další častou potíží je to, že se na řízcích tvoří tmavé až spálené fleky. Zejména při smažení na pánvi to bývá viditelné. V takovém případě jste udělali chybu při výběru či přípravě strouhanky.

Ta musí být rovnoměrně namletá. Pokud v ní budou větší kousky, mohou se vám připálit rychleji. Právě ony pak dělají fleky na trojobalu, což nevypadá vůbec hezky.

Během přípravy misek s moukou, vajíčkem a strouhankou se tak ujistěte, že ve strouhance nejsou velké kousky pečiva. Nejlepší bude, když ji před obalováním prosejete. Zbavíte se totiž i těch úlomků, jež nejsou na první pohled viditelné.

Řízky smažte na rozpáleném oleji, ať z trojobalu nemáte tukem nasáklé „bahno“.

Zdroj: OnlyU, Ambiente, AZ recepty

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články