Jak na křupavé řízky: Maso nechte půl hodiny v pokojové teplotě a zapomeňte na hladkou mouku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
obalovany rizek
Zdroj: Shutterstock

Blíží se Vánoce a s nimi i povinnost přípravy štědrovečerní večeře. V některých rodinách se stále tradičně konzumuje kapr, jinde ale dávají lidé přednost kuřecím či vepřovým řízkům. Říkáte si, že osmažit maso v trojobalu není nic složitého, někdy je ale opak pravdou. Lidé se totiž často při smažení řízků dopouští zbytečných chyb.

Možná už se nemůžete dočkat, až si na Vánoce dáte řízek s bramborovým salátem. Je ale také velmi pravděpodobné, že patříte k těm, kteří stojí hodinu před plotnou a potom touží po pochvale za to, jak skvělou večeři přichystali.

Pokud chcete připravit opravdu luxusní smažené řízky, měli byste si dát pozor především na chyby, kterých se řada lidí dopouští. Někteří ani netuší, že dělají něco špatně, my vám teď ale prozradíme, o co jde a v čem je chyba.

Z lednice rovnou do pánve

Mnoho lidí vytáhne kuřecí maso z lednice a hned se pustí do jeho obalování. Následně ho pak smaží na pánvi a zdá se, že je všechno v pořádku. Ve skutečnosti jde ale o velkou chybu. Maso by před obalováním a smažením mělo mít pokojovou teplotu.

Pokud je maso ještě studené a vy ho hodíte na rozpálenou pánev, řízky se vysuší a budou tvrdé. Raději tak vždy po vytažení masa z lednice počkejte alespoň půl hodinky a teprve potom se pusťte do přípravy večeře.

Hladká mouka? Ani nápad!

Dalším obrovským problémem může být smažení masa obaleného v hladké mouce, uvádí Jímeto.cz. Do mouky se při obalování maso pokládá jako první. Má z něj odstranit vlhkost. Toho v mase podle serveru iReceptář bývá hodně, a není proto vhodné tuto vrstvu vynechávat.

Důvod, proč nepoužívat při obalování hladkou mouku, je velmi jasný. Pokud nasákne vody více, stane se z ní podivná hmota, jež nebude pod vrstvou strouhanky dobře chutnat. Navíc se vám kvůli ní může strouhanka při smažení z masa odrolit. Lepší proto bude zvolit polohrubou nebo hrubou mouku.

Jak na křupavou strouhanku?

Maso v pánvi smažte postupně jeden řízek po druhém. Pokud si chcete ušetřit čas a dáte do oleje hned několik kousků vedle sebe, jen si ve výsledku ublížíte.

Studené maso totiž rozpálený olej ochladí a bude mít tendenci ho do sebe vsakovat. Řízky pak budou mastné, nezdravé a  nebudou krásně křupat. Budou spíše „blátivé“.

Pokud chcete letos řízky něčím ozvláštnit, naložte si je den předem. Server Woman Only radí použít bílý jogurt a vajíčko, ve kterém necháte maso ležet třeba přes noc. Následně ho obalíte tak, jak jste zvyklí, a můžete si dopřávat výjimečnou chuť i díky tomu, že se letos vyhnete všem začátečnickým chybám při smažení.

Zdroj: Jímeto.cz, Woman Only, iReceptář

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články