Nejčastější chyby při přípravě zeleniny možná děláte i vy. Přečtěte si, čeho se vyvarovat

od František Olša
2 minuty čtení
Krájení zeleniny
Zdroj: Shutterstock

Ať už jste milovníkem zeleniny celý život, nebo jste nováčkem v rostlinném vaření, jedna věc je jistá – zelenina je občas náročná na přípravu. Obchod s potravinami je naplněn zeleninou, která je připravena na přípravu vašeho oblíbeného pokrmu.

Některá zelenina ovšem potřebuje trochu více lásky než balené předměty, jako je špenát v pytlích nebo předpíraná salátová směs. Pokud jste v přípravě zeleniny nováčkem, možná nevíte, že vyhazujete věci, které byste mohli používat, nebo že odstraňujete dobrou část zeleniny.

Je to jednoduché

Skvělou zprávu je, že se můžete snadno naučit jednoduché triky, díky kterým využijete zeleninu na sto procent. Vše, co potřebujete, je trocha tréninku s nožem a dávat pozor na chyby, jež dělá skoro každý.

První věcí může být to, že neskladujete zeleninu správným způsobem. Například brambory a cibule mohou vydržet déle než měsíc, pokud jsou skladovány na chladném a tmavém místě.

Tyto dvě suroviny byste však nikdy neměli skladovat společně. Cibule uvolňuje plyny, které způsobují klíčení brambor, a tím se rychleji kazí.

To stejné platí pro jablka. Ta uvolňují látku, která způsobuje rychlejší zrání jiných druhů ovoce a zeleniny. Je tedy lepší je skladovat mimo jiné produkty. Pokud jde o chlazenou zeleninu, brokolici, mrkev a celer, doporučujeme skladovat je v plastovém sáčku.

Jak jsou na tom houby? Ty se mají mnohém lépe v suchém prostředí papírového sáčku. S mrkvemi, ředkvičkami a řepou je to také jednoduché. Nezapomeňte u nich odstranit zelené listy, než je vložíte do ledničky.

Potraviny nechte dýchat

Nakrájení zeleniny či ovoce týden předem je skvělý způsob, jak ušetřit čas, ale nemusí to být nejlepší způsob, jak uchovat chuť a barvu. Neplatí to však u potravin bohatých na antioxidanty.

U brambor, jablek, banánů, lilků, celeru a avokáda je to ale zase trochu jinak. Jakmile jsou rozříznuty, jejich povrch začne hnědnout. To můžete omezit tím, že povrch potřete citrusovou šťávou, nebo můžete kusy zeleniny umístit do vody a ovoce do okyselené vody.

Při krájení je také důležité používat ten správný nůž. Místo toho, abyste všechno krájeli pomocí velkého nože, zkuste použít nože kratší. Důležitější než použití správného nože je použití ostrého nože.

Lékařské centrum University of Rochester varuje, že tupé čepele vyžadují použití většího tlaku, čímž přijdete o ty nejdůležitější živiny.

Plýtvání je zbytečné

Snažte se, aby věci, jako jsou zeleninové slupky, dřevité stonky nebo zvadlé stonky nezmizely z vaší kuchyně. Tyto časti asi v pokrmu mít nechcete, ale určitě by mohly být znovu použity, například v zeleninovém vývaru.

Postupně si můžete tyto kousky odkládat do mrazáku a při naplnění čtyř pytlíků se můžete směle vrhnout do vaření.

Dalším doporučením je, abyste zeleninu umývali před tím, než ji budete konzumovat. Pokud ji však musíte předem umýt, ujistěte se, že bude před skladováním suchá.

A jak je na tom zelenina a mrazák? Nejlepší věc, kterou před zmrazením můžete udělat, je zeleninu na chvíli nechat ve vroucí vodě.

Díky vroucí vodě zachováte v zelenině veškeré vitamíny a minerály. Myslete však na to, že například okurka, zelí, celer a salát do mrazáku nepatří.

Pokud využijete tyto tipy, už nemusíte vyhazovat velké množství zeleniny, kterou nestihnete spotřebovat. Tak na co čekáte? Hurá do kuchyně!

Zdroj: Mashed.com

Autor: Štěpán Pacík

Související články