Shakshuka: Izraelská snídaně vás zasytí na celé dopoledne

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Shakshuka
Zdroj: Shutterstock

Shakshuka je jídlo, které byste si u nás dali spíše na oběd nebo na večeři. Je totiž poměrně syté a jen málokdo si dovede představit jeho konzumaci po ránu. Ve skutečnosti jde ale o snídaňový pokrm z Izraele. Rozhodně vás zasytí na celé dopoledne.

Vajíčka si ke snídani dovedeme představit možná všichni. Ale v kombinaci s rajčaty, paprikou a exotickým kořením? Vyzkoušejte si doma jídlo připravit i vy a zjistěte, proč je v mnoha zemích tolik oblíbené.

Vše potřebné seženete i u nás

Jídlo pochází z Izraele. Konzumuje se ale ve velkém i v mnoha dalších státech. Mnohdy se mu říká také farmářská snídaně, protože po jeho konzumaci má člověk skutečně energii na celé dopoledne a vydrží pracovat kolem domu až do oběda.

Na přípravu pokrmu budete potřebovat přepuštěné máslo, 1 červenou cibuli, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 500 gramů rajčat, 20 gramů žampionů, 70 gramů protlaku, 4 stroužky česneku, chilli, sůl, pepř, 4 vajíčka, 20 gramů sýru feta a koriandr.

Jedná se vesměs o ingredience, které má člověk běžně doma, nebo je sežene v jakémkoli obchodě. I když tak jde o jídlo cizokrajné, není problém připravit si ho na snídani prakticky kdykoli.

Příprava jídla

Jako první si nakrájejte nadrobno cibuli, papriku pokrájejte na menší kousky, rajčata a žampiony na tenké plátky. V pánvi rozehřejte máslo a cibulku na něm osmahněte. Pak přidejte zbytek zeleniny a česnek.

Jakmile se chutě propojí, zalijte směs protlakem a duste ji 10 až 15 minut pod pokličkou. Na úplný závěr do jídla rozklepněte vajíčka, která nechte vařit asi 6 minut, aby byl bílek zcela hotový, ale žloutek se po rozkrojení roztekl.

Na talíři se jídlo pak posype feta sýrem a koriandrem. Někde si k němu dopřávají opečený toust, i bez něj je ale pokrm velmi sytý. Záleží tak zcela na vás, jakým způsobem si ho nakonec vychutnáte.

Zdroj: Slurrp, Britannica, Aish, The Culture Trip, Love and Lemons

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články