Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn: Oblíbený moučník císaře Františka Josefa I.

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
cisarsky trhanec
Zdroj: Shutterstock

Císařský trhanec, v Německu známý jako Kaiserschmarrn, je jemně sladká trhaná palačinka, kterou měl v oblibě sám rakouský císař František Josef I. Podává se jako dezert, případně lehký oběd, s jablečnou nebo švestkovou polevou.

O vzniku císařského trhance panuje několik legend, z nichž každá odkazuje na rakouského císaře Františka Josefa I., který měl tento pokrm obzvláště v oblibě.

Jedna z legend vypráví o neúspěšném pokusu císařovny připravit tradiční palačinku, která při pokusu o její obrácení skončila roztrhaná na kousky. Jiný příběh zmiňuje farmáře, který samou nervozitou před nečekanou návštěvou císařského páru palačinku připravovanou z těch nejluxusnějších dostupných ingrediencí roztrhnul. Svou chybu se snažil zakrýt švestkovou marmeládou. Císaři naštěstí moučník chutnal, uvádí Ochutnej svět.

Těsto na císařský trhanec se připravuje z mouky, vajec, cukru, soli a mléka a smaží se na másle. Do těsta se tradičně přidávají rozinky máčené v rumu, ale objevují se i varianty s ořechy, třešněmi, švestkovou marmeládou či jiným ovocem.

Recept na císařský trhanec

Na císařský trhanec podle receptu na webu Rakousko.cz budete potřebovat 500 ml mléka, 1 lžíci kysané smetany, 4 vejce, 80 g krystalového cukru, 250 g hladké mouky, kůru z 1 citronu a pomeranče, sůl, rozinky nasáklé rumem, 40 g másla, moučkový cukr a 4 lžíce rumu.

Předehřejte troubu na 180 °C. V misce smíchejte mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr, mouku a pomerančovou a citronovou kůru, přidejte špetku soli a vymíchejte hladké těsto. Do těsta přidejte rozinky namočené v rumu.

Z bílků vyšlehejte sníh, do něj zašlehejte polovinu krystalového cukru a sníh vmíchejte do těsta. Na pánev s rozehřátým máslem vlijte těsto a z obou stran ho osmažte dozlatova. Smažení zabere zhruba 2 minuty. Osmažené těsto dejte do předehřáté trouby na střední rošt a pečte 8 až 10 minut. Poté placku vytáhněte a roztrhejte na kousky. Na pánvi nechte zkaramelizovat zbylý cukr, zalijte rumem a vmíchejte kousky těsta. Trhanec podávejte posypaný moučkovým cukrem se švestkovým žahourem nebo kompotem.

Zdroj: Ochutnej svět, Rakousko.cz, Fresh Prima
Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články