Bubble tea: Oblíbený nápoj s sebou nese i zdravotní rizika. Udělejte si raději domácí a levnější verzi

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Bubble tea
Zdroj: Makistock / Shutterstock.com

Bubble tea je nápoj kombinující čaj, mléko a žvýkací želatinové bonbóny vyrobené z tapioky nebo ovocného želé. Původní recept vznikl v Tchaj-wanu a stal se populárním po celém světě. Jeho cena je v závislosti na vybraném druhu poměrně vysoká a jeho časté pití s sebou může nést zdravotní rizika. Můžete si ho ale udělat i doma levněji a zdravěji.

Ačkoliv se bubble tea může jevit jako novinka, vznikl dle serveru Britannica v T’ai-nan na Tchaj-wanu v polovině 80. let minulého století.

Historie nápoje

Již ale v roce 1949 experimentoval s tímto konceptem barman Chang Fan Shu. Ten vyvinul čaj, který byl protřepán v martini mixéru a vznikl tak pěnový povrch.

Ale teprve v roce 1983 došlo k přidání tapiokových kuliček a čaj získal dnešní podobu. Prvním průkopníkem tohoto konceptu byl Liu Han-Chieh.

Od té doby samozřejmě prošel tento hit různými obměnami. Oblíbeným druhem je mléčný bubble tea či například ovocný bubble tea.

Základem nápoje jsou ale hlavně kuličky nacházející se na jeho dně, které dali čaji jeho název. Ty se liší dle toho, z čeho jsou vyrobeny.

Základem jsou kuličky

Dle webu Berryman existují následující základní druhy kuliček: čiré boba, popping boba, ovocné želé a travní želé.

Čiré boba jsou vyrobeny z kořene manioku, škrobové hlízy příbuzné s yamem, která se přeměňuje na tapiokový škrob. Ten je poté stlačen do kuliček a ty jsou dobarvovány a plněny hnědým cukrem.

Popping Boba se vyrábí z výtažku z mořských řas a název je odvozen od toho, že po rozkousnutí v puse prasknou.

Želé jsou žvýkací ovocné kuličky obvykle vyrobené z různých vegetariánských zdrojů, jako je tapioka, ovocná dužina a kokosová voda. Travní želé je pak vyráběno z různých stonků a rostlin.

Domácí je lepší a zdravější

Vzhledem ke skutečnosti, že bubble tea obsahuje velké množství cukru, nepatří mezi nápoje, které by se doporučovalo pít každý den.

WebMD upozorňuje, že s konzumací bubble tea je spojeno několik zdravotních rizik. Patří sem například zvýšené riziko obezity, kardiovaskulární onemocnění či nealkoholické ztučnění jater.

Jednou z možností, jak ovlivnit příjem cukru a zároveň si vychutnat tento oblíbený nápoj, je udělat si ho doma.

Na recept podle Top recepty budete potřebovat tapiokové kuličky, ovocný sirup dle vaší chuti nebo med, čaj a led.

Tapiokové kuličky uvaříte podle návodu, který se liší dle velikosti a druhu kuliček. Do vody můžete přidat potravinářské barvivo dle vaší volby a vaříte, dokud kuličky nevyplavou na povrch. Poté trvá dalších cca 15 minut, než kuličky zprůhlední a tím poznáte, že jsou hotové.

Následně je namočte do ohřátého sirupu, který si zvolíte dle vaší chuti. Můžete je také dát do medu.

Pak už jen zalijete kuličky vychlazeným čajem a přidáte led. Pokud máte rádi mléčnou variantu, tak výsledný nápoj zalijte ještě mlékem a máte hotovo.

Zdroje: Britannica, Berryman, WebMD, Top recepty

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články