Bramborový chléb lze upéct kynutý i bez droždí. Dělala jej i Květa Fialová

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kveta fialova
Zdroj: Nextfoto

Zakousnout se do čerstvě upečeného chleba je jeden z nejlepších pocitů na světě. A teď nemluvíme o chlebu koupeném v obchodě, ale o tom, který si člověk upeče sám doma. Pokud chcete na svůj jídelníček zařadit nějaký nový druh pečiva, vyzkoušejte třeba chléb bramborový.

S pečením chleba je sice o něco víc práce než s nákupem, jenomže po prvním kousnutí je každému jasné, že se to vyplatilo. Chleba z obchodu nikdy nebude tak krásně křupat. Ten bramborový se navíc prodává jenom v některých obchodech, a ještě ke všemu sezónně.

Doma si ho ale připravíte za pár chvil a budete mít navíc přesně jasno v tom, co do něj dáváte. Je tak vynikající, že ho doma s láskou dělávala i herečka Květa Fialová. A existuje hned několik verzí, které můžete vyzkoušet.

Kynutý bramborový chléb

První možností je připravit si bramborový chléb z kynutého těsta. Trvá to sice déle, pečivo je ale krásně nadýchané a křupavé. Potřebovat budete kilogram hladké mouky, kostku droždí, cukr, sůl, kmín a vařené a najemno nastrouhané uvařené brambory.

Nejprve si v troše teplé vody a mouky nechte z droždí vzejít kvásek. Pak zamíchejte do těsta zbytek mouky, kmín a nastrouhané brambory a nechte vše vykynout. Pak už jen stačí těsto přendat do formy, aby vám chléb držel tvar. Péct se bude 10 minut na 250 °C, a poté dalších 30 až 40 minut na 180 stupňů, radí server Česká televize.

Bez kynutí

Podle zahraničního webu Yep Recipes si můžete doma připravit bramborový chléb i bez kynutí. Potřebovat budete opět uvařené nastrouhané brambory, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř, místo droždí vám ale postačí prášek do pečiva. Poměry jsou stejné jako v prvním případě. Dále si připravte půl hrnku mléka a vajíčko.

Všechny suroviny smíchejte ve velké míse a vznikne vám těsto, které bude lepit a bude mít mnohem řidší konzistenci než v prvním případě. Nebojte se ho do formy nalít a dát péct, po upečení si svou formu chléb zachová.

Chléb podle Květy Fialové

Bramborový chléb milovala také herečka Květa Fialová. Připravit si ho tak můžete i podle jejího receptu. Nejprve si připravíte kvásek z poloviny kostky droždí a 200 mililitrů vlažné vody. Pak přidáte lžičku kmínu, 350 gramů nastrouhaných syrových brambor a půl kila mouky.

Pokud máte brambory s velkým obsahem vody, použijte do kvásku méně vody. Po hodině kynutí pak jen dejte chléb do pekárny, nebo ho pečte v troubě. Péct by se měl pozvolna, dokud nebude mít kůrčičku dohněda.

Zdroj: Česká televize, Yep Recipes, Prima receptář

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články