Pyšná princezna Krasomila: Musela být šedou myší a vážit slova. Podpatky jí manžel zakázal, dohnal ji i k horším činům

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pysna princezna
pysna princezna

Zahrála si princeznu Dišperandu v pohádce Hrátky s čertem, roli učitelky v Dovolené s andělem, nejvíce ji ale proslavila role Krasomily v Pyšné princezně. Stejně tak, jako se v pohádce zamilovala do Krále Miroslava, i v reálném životě vzplanula láskou k jeho představiteli.

Vladimír Ráž tehdy její lásku opětoval, problém ovšem byl v tom, že ani jeden z milenců si vztah nemohl tak úplně dovolit. On byl ženatý a měl syna, Alena Vránová byla tou dobou provdaná za spisovatele Pavla Kohouta.

Žila s cholerikem, který ji ve vztahu dusil

Pavel Kohout, jak se později ukázalo, nebyl nikdy pro Alenu tím, koho by si po svém boku přála mít. Ve vztahu se choval cholericky, zakazoval své ženě nosit podpatky a malovat se, navíc byl silně prokomunisticky orientovaný.

Datum svatby například stanovil na den Stalinových narozenin. Ve straně měl navíc spoustu přátel, kteří jeho a Vránovou považovali za ideální pár herečky a spisovatele, kteří mohou přinést komunistům jen slávu.

Když se Pavel Kohout dozvěděl o tom, že spolu mají Vránová a Ráž poměr, začal oba bombardovat dopisy plnými vyhrůžek i proseb. Jen těžko se smiřoval s tím, že ho chce opustit.

Když si ničím herečku zpět nezískal, napsal dokonce divadelní hru o lotrovi, který odloudil ženu komunistovi. Nikdy sice nepřiznal, že to bylo na základě jeho vlastního vztahu, ale jelikož se aféra poměrně rozšířila veřejností, všem bylo jasné, jaká je skutečnost.

Později byla dokonce Alena Vránová pozvána před stranickou komisi. Zde musela vysvětlovat své chování a omlouvat se za to, že opustila jednoho z předních představitelů strany.

Ani s Rážem ale nebyla nakonec šťastná

Když se konečně Vránová s Kohoutem rozvedla, s Vladimírem Rážem se vzali a měli spolu dceru Markétu. Jenomže ani tato pohádka netrvala věčně. Ráž začal mít po čase milenky a Vránová ho chtěla donutit žárlit tím, že si také našla jiného muže.

Když bylo jejich dceři osmnáct let, rozvedli se. Bohužel po čase přišla další rána. Markéta, která se tehdy již vdala, měla problémy s drogově závislým manželem a začala hodně pít. I když se jí Vránová snažila pomoci, její dcera nakonec problémy neunesla a její tělo selhalo. Zemřela v roce 2013.

Vránová se později již nevdala. Ani filmu ani divadlu se v současné době nevěnuje, jen si užívá zaslouženého hereckého důchodu a věnuje se především své jediné vnučce Tereze.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články