Udělejte si houby nasladko. Lahodným dezertem z pýchavek potěšíte chuťové pohárky

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pychavky
pychavky

Bramboračku už jste vařili stokrát, houby máte usušené a smaženice jste se přejedli? Zkuste houby nasladko. Na první přečtení to možná může působit nezvykle, ale houby mají ve sladké kuchyni své místo.

Houby se při pečení používají čerstvé i sušené. Záleží tedy na vás, zda se rozhodnete trochu odebrat stranou nebo použijete ty sušené z minulé várky. Chutný pokrm vymyslíte z obou typů.

Houbovec z minima surovin

Takový staročeský hubník či houbovec je velmi populární v Podkrkonoší. Pekly ho už babičky a své místo má na svátečních stolech. Výborné je, že vám k jeho přípravě stačí minimum surovin, které už určitě budete mít doma. Kromě hub to je mléko, krupice, oříšky, ovoce, rozinky, cukr a vejce.

V podstatě si stačí udělat krupicovou kaši, přidat do ní úlovek z lesa a oblíbené suroviny, vylít na vymazaný plech, upéct a vychutnávat. Budete zírat, jak vláčný váš dezert bude a jak všechny chutě ladí dohromady.

Dezert z pýchavek

I v palačinkách mají houby své místo. Příště, až je budete připravovat k večeři, nevytahujte automaticky ze spíže marmeládu nebo čokoládový krém. Orestujte raději houby na troše oleje, smíchejte se zakysanou smetanou a čerstvými jahodami či malinami.

Úplnou delikatesou je dezert z pýchavek. Tyto houby v poslední době zažívají renesanci a mnoho lidí už ví, že jsou v kuchyni výborné. Sladká varianta pokrmu se dá udělat i z nich. Nakrájejte je na plátky, osmažte na másle a na talíři pocukrujte. Můžete ozdobit oblíbeným ovocem a snítkou máty.

Houbový prášek do jogurtu i kávy

A to není všechno. Houby lze přidat i do perníku nebo si udělat vlastní houbový prášek ze sušených hub a přidávat je jako koření při vaření.

Své využití mají houby v této formě i do café latté nebo jogurtů. Nemusíte se přitom bát, že byste cítili nějakou nepříjemnou houbovou pachuť, ve sladké formě spíš nasají chuť ostatních surovin. Navíc jejich konzumací posílíte svou imunitu, podpoříte srdeční činnost a bojujete proti únavě.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články