Zužitkujte mandarinky, které dětem přinesl Mikuláš. Uvařte z nich marmeládu nebo upečte chlebíček

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mandarinka mikulas
Zdroj: Shutterstock

Zlobivější děti si letos opět od čerta vysloužily uhlí nebo bramboru, ty hodnější dostaly od anděla čokoládové figurky. V obou případech pak Mikuláš nadělil vašim ratolestem balík mandarinek, protože být zdraví si zaslouží všichni. Jenže zatímco čokoláda zmizí ve vašich dětech prakticky okamžitě, mandarinky zůstanou doma na stole. A vy si budete lámat hlavu, co s nimi.

Mandarinky jsou vynikající ovoce, které si dáte rádi třeba na svačinu. Když ale máte děti tři a každé dostane od Mikuláše pytlík ovoce, budete nejspíš trochu v koncích. Přece je nemůžete nechat jen tak zkazit. Máme pro vás proto několik tipů na to, jak s nimi naložit.

Mandarinky obsahují velké množství vitamínu C, který pomáhá posilovat lidskou imunitu. Kromě toho je v nich také hodně vitamínu A, ten je zase dobrý pro zdravý zrak. Neméně důležitá je pak vláknina, kterou toto ovoce rovněž obsahuje.

Mandarinkový chlebíček

Pokud máte doma přebytek mandarinek, vyzkoušejte si z nich udělat velmi chutný a zdravý mandarinkový chlebíček.

Potřebovat budete jen 4 vajíčka, 250 gramů cukru, 250 gramů hladké mouky, půl pytlíku kypřicího prášku, 4 mandarinky, mléko a strouhanku.

Formu, ve které budete chléb péct, si vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vejce smíchejte s cukrem a postupně přidávejte všechny zbylé ingredience s tím, že mandarinky předtím oloupete a rozmixujete.

Těsto důkladně promíchejte a nalijte do vymazané formy. Chleba se pak peče na 170 °C zhruba hodinu, radí Prima Fresh.

Mandarinková marmeláda

Druhou možností, jak s mandarinkami naložit, je vytvořit si z nich vynikající domácí marmeládu. Na tu budete podle serveru Toprecepty.cz potřebovat 500 gramů mandarinek, 100 gramů cukru, šťávu z limetky, mletou skořici, hřebíček, vajíčko a ovocný pektin.

Mandarinky společně s cukrem, skořicí a hřebíčkem povařte zhruba ve 200 mililitrech vody. Asi po 15 minutách by měly úplně změknout.

Poté vyndejte hřebíček a vše rozmixujte. Směs vraťte na plotnu, přidejte zbytek cukru, ve kterém si předem rozmícháte ovocný pektin.

Vše přiveďte k varu a na mírném plamenu povařte asi 5 minut. V průběhu přidejte limetkovou šťávu a sbírejte pěnu, která se na mandarinkové směsi bude vytvářet.

Ještě horkou směsí plňte sklenice. Uzavřete je a nechte vychladnout. Kvůli množství cukru, které marmeláda obsahuje, je vhodné ji spotřebovat do několika dní.

Z mandarinek kromě marmelády a chlebíčku můžete dále připravit také například různé dorty nebo je vyvařit společně s kořením, rumem a vínem ve vánočním svařáku.

Způsobů, jak tunu mikulášského ovoce zpracovat, je jednoduše celá řada. Jejich vitamíny tak rozhodně nazmar nepřijdou.

Zdroj: Toprecepty.cz, Prima Fresh, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články