Ve spojení s řepou si pravděpodobně každý hned představí červenou barvu, která navíc nejde vyprat, když se od ní něco ušpiní. Víte ale, že existuje také řepa žlutá? Prozradíme vám, v čem se liší a jaké je její využití.
Na trhu se v dnešní době dají sehnat řepy různé. Existuje bílá, pruhovaná, kulatá, podlouhlá, zmiňovaná žlutá, ale také baby řepa, která dorůstá velikosti ředkviček.
Žlutá vs. červená řepa
Žlutá řepa se od té červené rozhodně neliší pouze barvou. Je jemnější a sladší, uvádí Health Castle. Zatímco ta červená se tak hodí například na zavařování, kdy jsou použité kyselejší chutě, žlutá řepa je vhodná třeba při pečení.
Žlutá řepa je bohatým zdrojem vitamínů C, A, B i E, z minerálů obsahuje například vápník, železo, zinek či hořčík, píše Savory Suitcase. Tato zelenina může také snižovat krevní tlak, posilovat nervy a kosti a pomáhat růstu nehtů a vlasů.
Využití žluté řepy
Žlutá řepa se dá využít velmi podobně jako ta červená. Dá se vařit, péct, zapékat i zavařovat. Díky své sladké chuti se ale do některých pokrmů hodí o něco více. Jedním z oblíbených receptů je například krémová řepová polévka.
Na její přípravu budete potřebovat 2 žluté řepy, 2 brambory, 100 gramů slaniny, 200 mililitrů smetany na vaření, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 svazek jarní cibulky, majoránku, kmín, pepř a bobkový list.
Řepu i brambory oloupejte a dejte vařit do 2 litrů vody s cibulí a kořením. Jakmile je zelenina měkká, vyndejte koření a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pak přidejte opečenou slaninu a česnek. Pro zahuštění zalijte polévku smetanou.
Žlutá řepa se kromě polévek hodí také při pečení do některých druhů nádivek nebo do salátů. Je na vás, jak ji využijete, pokud ale máte možnost, rozhodně ji jednou za čas na svůj jídelníček zařaďte, vaše tělo vám poděkuje.
Zdroj: One Green Planet, Savory Suitcase, Dr. Tricia Pingel, Health Castle
Autor: Šárka Cvrkalová