Zázvorové Vánoce: Nezapomínejte ani během svátků na své zdraví

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zazvor
Zdroj: Shutterstock

V zimním období je člověk náchylný k mnoha nemocem. Je třeba naši imunitu v této době posilovat. Nejlepší jsou za tímto účelem samozřejmě vitamíny v přírodní formě. A těch vám dodá velké množství zázvor, který i během Vánoc můžete využít v mnoha receptech.

Zázvor je kořen obsahující celou řadu vitamínů a minerálů. Působí jako prevence proti zánětu cév, zlepšuje paměť, a může dokonce bojovat s příznaky Alzheimerovy choroby, uvádí Medical News Today.

Při jeho pravidelné konzumaci máte také nižší riziko kardiovaskulárních chorob. Navíc zázvor detoxikuje a pomáhá zlepšovat zažívání, doplňuje WebMD. Především v zimě byste si ho měli dopřávat pravidelně. Proto pro vás máme tipy na vánoční pochoutky, ve kterých si ho můžete vychutnat.

Zázvorky

Zázvorky jsou cukroví, které se v dnešní době už moc nedělá. Je to ale velká škoda. Jsou totiž chuťově vynikající a především velmi zdravé. Ani jejich příprava není nijak náročná.

Potřebovat na ně budete 560 gramů cukru, 8 žloutků, 2 celá vejce, 1 lžíci mletého zázvoru, jemně strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a 560 gramů hrubé mouky.

Cukr smíchejte se žloutky a vajíčky. Směs dejte do robotu a postupně k ní přidávejte zázvor, citronovou a pomerančovou kůru a nakonec mouku. Těsto se bude zpracovávat poměrně dlouho. Nakonec z něj udělejte placku, pomocí formiček vykrájejte tvary a pečte zázvorky 10 minut při 180 °C.

Horká čokoláda se zázvorem

Teplé drinky k Vánocům rozhodně patří. Zpříjemní vám večer u televize, nebo vás zahřejí po odpolední procházce ve sněhu. Horká čokoláda je nápojem, který si vychutnají dospělí i děti.

Na tu zázvorovou budete potřebovat 150 mililitrů mléka, 50 mililitrů smetany, lžičku cukru, kůru z pomeranče, špetku skořice, špetku zázvoru, hřebíček, vanilkový extrakt, 50 gramů hořké čokolády a na ozdobu kousky čerstvého zázvoru.

Mléko ohřejte v hrnci, přidejte smetanu, kůru z ovoce a koření. Vše promíchejte, potom sundejte hrnec z plotny a přeceďte směs od koření. Do mléka vmíchejte vanilku a čokoládu. Jakmile se rozpustí a vznikne vám hustý nápoj, dozdobte ho celým zázvorem. Čokoláda se podává ideálně k zázvorkám.

Zdroj: Medical News Today, WebMD, BBC Good Food, Delish, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články