Výroba domácího droždí nebo kvásku není složitá. Nejen v předvánočním čase se bude hodit

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
drozdi
Zdroj: Shutterstock

V době pandemie byl velký problém sehnat droždí. Mnoho hospodyněk se tedy vrátilo ke starým receptům babiček a vyrobilo si domácí kvásek nebo domácí droždí. Věděli jste, že výroba je jednoduchá? Bude se vám hodit nejen v předvánočním čase.


Než se společně pustíme do výroby kvásku nebo domácího droždí, je důležité si nejdříve definovat, co je co.

Rozdíl mezi kváskem a droždím

Mnoho lidí si mylně myslí, že se jedná o totéž, ale ve skutečnosti je zde několik významných rozdílů.

Droždím, které lze také označit jako kvasnice, se myslí živé kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae. Je to vlastně složitější název pro pekařské droždí, protože jinak je známo více než 1 500 druhů droždí.

Droždí vzniká přeměnou sacharidů v mouce na cukr, jenž se následně změní na alkohol, a to právě pomocí kvasinek.

„Během tohoto procesu se uvolňuje oxid uhličitý, který tvoří bublinky a způsobuje zvětšování objemu těsta,“ vysvětluje server Apetit.

Oproti tomu kvásek vzniká kvašením neboli fermentací mouky a vody. Na rozdíl od droždí si jej doma můžete množit a pečivo z kvásku je zdravější formou pečiva.

Vyrobte si domácí kvásek

Výroba domácího kvásku vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek se vám poté mnohonásobně vyplatí.

Připravte si mísu, která musí být dvojnásobná než připravené suroviny. Smíchejte 3 lžíce mouky, 3 lžíce vody a nechte den odpočívat při pokojové teplotě.

Druhý den pak přidejte další 3 lžíce mouky se 3 lžícemi vody, opět řádně promíchejte a nechte další den odpočinout.

Třetí den přidejte 6 lžic od obojího a postupujte stejně jako dny předchozí. Tedy vše smíchejte, aby se směs spojila.

Čtvrtý den vyjměte čtvrtinu směsi a vyhoďte ji. Zbytek nechte přikrytý odpočívat při pokojové teplotě.

Pátý den je váš kvásek připravený. Měl by být nadýchaný a jeho aroma by nemělo nést známky kyselosti. Abyste měli jistotu, že je kvásek připravený, odeberte jeho část a vložte jej do misky s teplou vodou. Pokud plave, tak máte jistotu, že je kvásek hotový.

Nyní nastává nejdůležitější část – kvásek musíte udržovat. Lžičku kvásku dejte do čisté skleničky a vložte do lednice, kde vydrží až týden. Každý týden jej pak musíte přikrmit. Do skleničky přimíchejte dvě lžíce vody, stejné množství žitné mouky a vytvořte hustou kaši. Takto přikrmený kvásek ponechte na lince odpočinout do druhého dne a opět uložte do lednice.

Domácí droždí

Pokud víte, že nepečete moc často a na kvásek byste zapomínali, tak si vyrobte domácí droždí. Vybrali jsme pro vás například recept dle Prima receptáře.

Budete potřebovat 500 g uvařených brambor, 60 g cukru krupice, 20 ml vlažné vody a 50–100 ml piva.

Uvařené brambory nechte vychladnout a poté propasírujte. Cukr rozpusťte ve vodě a vytvořte hustší sirup. Následně sirup a brambory smíchejte, čímž vznikne kaše, do které přidejte pivo.

Směs nechejte v uzavřené nádobě odležet při pokojové teplotě. Že je droždí hotové, poznáte dle toho, že se víčko začne nafukovat.

Na 500 g mouky pak při pečení použijte 4–6 lžic domácích kvasnic. Množství surovin si uzpůsobte dle toho, kolik kvásku budete potřebovat. Droždí má totiž krátkou trvanlivost a nelze jej uchovávat jako kvásek.

Zdroj: Masterclass, Pro ženy, Prima receptář, Apetit

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články