Vejce Benedikt trochu jinak: Zkuste si je připravit na italský nebo kalifornský způsob

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Vejce benedikt
Zdroj: Shutterstock

Vejce Benedikt jsou především v Americe oblíbenou snídaní. Jde o anglický slaný muffin, na kterém je posazené pošírované vejce společně s šunkou nebo lososem. To vše bývá ještě přelité holandskou omáčkou. Existuje ale několik verzí tohoto pokrmu. Které byste dali přednost vy?

Přesný původ pokrmu nazývaného vejce Benedikt není úplně známý, píše server Jíme to. Jeden z nejstarších záznamů však dokazuje, že bylo jídlo připravováno již v 60. letech 19. století.

Italské vejce benedikt

Jak je zmíněno výše, vejce Benedikt se dají připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je ten italský.

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 4 vajíčka, 2 slané muffiny, 3 žloutky, 12 lžic másla, citronovou šťávu, pepř, šálek boloňské omáčky, italskou klobásu a olivový olej.

Muffiny rozpulte a dejte opéct do trouby. Na sporáku rozehřejte olej, osmahněte na něm pokrájenou klobásu a smíchejte ji s boloňskou omáčkou.

Následně připravte omáčku holandskou. Žloutky ušlehejte do pěny, smíchejte je s máslem a dochuťte citronovou šťávou.

Potom zbývá už jen vše sestavit. Na muffin nandejte porci omáčky s klobásou, položte na něj sázené vejce a vše přelijte holandskou omáčkou.

Kalifornské vejce Benedikt

Další verzí vejce Benedikt je ta kalifornská. Na její přípravu budete potřebovat avokádo, citronovou šťávu, limetkovou šťávu, olivový olej, špenát, sůl a pepř. Dále pak samozřejmě vajíčka a muffiny.

Na opečený muffin dejte několik spařených listů špenátu. Na ně posaďte sázené vejce. Vše zalijte holandskou omáčkou, do které tentokrát místo žloutků dáte rozmačkané avokádo. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vodou.

Vejce Benedikt se tradičně konzumuje se slaninou, lososem a holandskou omáčkou. Jak vidíte, suroviny se ale dají obměnit a pokrm můžete jíst tak, jak to nejlépe vyhovuje vám. Kterou z výše uvedených verzí byste si rádi vyzkoušeli doma?

Zdroj: iDNES, Jíme to, Cake & Knife, Fox and Briar

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články