Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/header.php on line 71
Vánoční šunka: Recept z USA, který oceníme i my Češi - OnlyU

Vánoční šunka: Recept z USA, který oceníme i my Češi

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vanocni sunka
Zdroj: Shutterstock

Na Štědrý den se u nás obvykle konzumuje bramborový salát s kaprem nebo kuřecím řízkem. Pokud vás ale tahle tradice už nudí, zkuste si letos udělat Vánoce v americkém stylu. Upečte si vánoční šunku, která voní medem a kořením.

Ve Spojených státech amerických jde o tradici, bez které si lidé svátky nedovedou představit. U nás se sice nejedná právě o nejtradičnější jídlo, jistě ho ale ocení jak pánové, kteří bývají milovníky masa, tak také dámy, které zase potěší jemná a nasládlá chuť tohoto pokrmu.

Dlouholetá tradice

Marinovaná šunka se v USA peče už po staletí. Jak uvádí server Top recepty, pokrm byl původně spojován s oslavami svátku zimního slunovratu. Pečínka z divokého prasete se dělala už v 16. století.

Dnes toto jídlo neodmyslitelně patří k oslavám amerických vánočních svátků. Připravit si ho ale bez problémů můžete i vy. A možná vás až překvapí, jak může obyčejné pečené maso v kombinaci se správným kořením navodit dokonalou atmosféru.

Vánoční šunka s javorovým sirupem

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 2 kilogramy kvalitní šunky vcelku, celer, 3 mrkve, cibuli, jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, sůl, půl hrnku javorového sirupu, 3 lžíce hořčice, hřebíček, 3 lžíce meruňkové marmelády a sůl. Někdy se šunka nakládá také do coly, která její sladkou chuť ještě zvýrazní.

Šunku dejte do velkého hrnce, zalijte ji vodou a vařte. Potom k ní přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a zasypte ji kořením. Šunku po 3 hodinách vyjměte, zbavte jí kůže a potřete ji sirupem, marmeládou a hořčicí. Pokud si troufnete, zalijte ji také colou.

Vánoční šunka se potom peče asi hodinu v troubě předehřáté na 160 °C. Průběžně ji potírejte hořčicí a marmeládou. Podává se vcelku, až na vánočním stole si každý z hodujících ukrojí tak velký kousek, jaký sní. Můžete si k ní dát pečené brambory nebo tradiční bramborový salát.

Zdroj: Hostovka, Prima Fresh, Culina Botanica, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416