Vánočka jako symbol Vánoc: Upečte si ji letos i vy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vanocka
Zdroj: Shutterstock

Také na Vánoce pečete vlastní domácí vánočku? Pokud jste se k tomu ještě neodhodlali a chtěli byste to letos vyzkoušet, máme pro vás jednoduchý recept. Prozradíme navíc, jak tradice pečení vánočky vznikla a co vlastně během svátků symbolizuje.

Předchůdcem vánočky je calta. Jednalo se o velmi podobné, nicméně nepletené pečivo, které se dělalo už ve 14. století, uvádí Český rozhlas Hradec Králové. O dvě století později pak dostala vánočka tvar, který známe dnes.

Štěstí a hojnost

Vánočku původně dělali pouze pekaři. V domácnostech se začala péct až v 18. století. Jednalo se o náhražku chleba. Sladké pečivo mělo symbolizovat hojnost a přinášet do domácnosti štěstí, píše Náš Region.

Především to, že se dělala z kynutého těsta a při přípravě nabývala na objemu, bylo pro obyčejné lidi důkazem toho, že i z mála může nakonec vzniknout hodně. Proto věřili tomu, že jim toto pečivo do domácnosti přinese bohatství.

Podle webu Český rozhlas Liberec mají symbolický význam i jednotlivé části copu vánočky. „Čtyři spodní prameny představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední cop ze tří pramenů spojuje rozum, vůli a cit. Ve vrchním, nejtenčím pletenci se snoubí vědění a láska,“ uvádí server.

Jak na přípravu vánočky

Pokud si chcete připravit vánočku doma, není to vlastně nijak složité. Příprava jednotlivých copů sice dá trochu časově zabrat, jinak si s ní ale jistě poradíte bez problémů.

Budete potřebovat 40 gramů droždí, 100 gramů cukru, 200 mililitrů mléka, 500 gramů polohrubé mouky, špetku soli, lžičku citronové kůry, 100 gramů másla, 2 žloutky, 50 mililitrů rumu, 1 vanilkový cukr, 100 gramů sekaných mandlí, 80 gramů rozinek a 1 bílek.

Nejprve do vlažného mléka dejte lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzniknout kvásek. Do mísy potom nasypte mouku, zbylý cukr, citronovou kůru, máslo, žloutky, rum a vanilkový cukr. Ke směsi přidejte kvásek a zpracujte těsto.

Do toho nakonec zapracujte rozinky a asi 2/3 mandlí. Pak nechte těsto 2 hodiny kynout. Po vykynutí ho rozdělte na 8 dílů a vyválejte z nich dlouhé válečky. Ze 4 z nich spleťte nejprve spodní část. Tu v prostředku dlaní lehce zmáčkněte a potřete bílkem.

Ze tří dílů potom udělejte druhý cop, který na spodní část položíte a opět ji ve středu zmáčknete a potřete bílkem. Poslední váleček rozdělte na dva tenčí, stočte je do spirály a položte navrch vánočky. Takto ji nechte na plechu asi hodinu kynout.

Po vykynutí vánočku potřete žloutkem, posypte zbylými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Hotovou vánočku pak posypte moučkovým cukrem a máte hotovo.

Zdroj: Náš Region, Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Liberec, iDNES, Labužník

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články