Slaná mrkvová roláda: Vychutnejte si ji s česnekovým sýrem nebo italskými bylinkami a špenátem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Mrkvova rolada
Zdroj: Shutterstock

Nejspíš každý z vás už někdy ochutnal sladký mrkvový koláč nebo dort. Už jste ale slyšeli o slané mrkvové roládě? Jde o pokrm, který kombinuje lehké a jemné těsto ze zeleniny obvykle se sýrovou náplní. Pohostěte s ním návštěvu a udělejte na své okolí dojem.

Mrkev je velmi zdravá zelenina. Je doslova nabitá antioxidanty, najdeme v ní vitamíny C a E, dopomáhá k dobrému zraku a je také vynikajícím pomocníkem při nemocech jater, zánětech kloubů, nemocech střev a průjmu, píše Healthline.

Slaná mrkvová roláda

Mrkvová roláda je zdravý dezert pro milovníky slaných pochutin. Na její přípravu budete potřebovat 600 gramů čerstvé mrkve, 5 vajíček, mletý pepř, špetku soli, 10 gramů změklého másla a slunečnicový olej.

Na náplň si pak můžete připravit to, co máte rádi. Já obvykle používám tvrdý sýr, který nastrouhám a smíchám s bylinkami, uzeným nebo s česnekem. Použít ale můžete také majonézu nebo bílý jogurt.

Základem je restovaná mrkev

Nejprve si mrkve omyjte, oškrábejte a nastrouhejte je najemno. Ve vyšší pánvi rozpusťte máslo a přidejte olej. V tom potom mrkev pozvolna restujte minimálně 10 minut.

Pak zeleninu podlijte vodou, přikryjte poklicí a duste ji asi 10 minut. Změklou mrkev pak promíchejte se solí a se žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho do mrkvového těsta zapracujte.

Nadýchané těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho do trouby předehřáté na 180 °C péct zhruba 15 minut. Mezitím si připravte náplň.

Můžete smíchat tavený sýr s majonézou a česnekem, přidat špenát, osmaženou cibulku nebo kousky uzeného. Oblíbená je v naší rodině také náplň z taveného sýra a italských bylinek. Hotové těsto potom vámi vybranou náplní potřete a srolujte ho do rolády.

Tu nechte několik hodin chladit v lednici, poté bude držet tvar a bude se také dobře krájet. Pak už jen stačí naservírovat jídlo na talíř a překvapit své hosty vynikající kombinací chutí, kterou ještě nikdy nezkoušeli.

Zdroj: Autorský článek, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články