Pomazánkové máslo se u nás vyrábí už od roku 1977. Vyzkoušejte si jeho přípravu doma z pár surovin

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
pomazankove maslo
Zdroj: Shutterstock

Pomazánkové máslo dnes používáme poměrně běžně. Dá se s ním pečivo jen tak namazat nebo z něho vytvořit různé pomazánky, někdy dokonce i dezerty. Znáte ale jeho historii? Pomazánkové máslo se v České republice používá už od roku 1977.

Poprvé se začalo pomazánkové máslo vyrábět v Liberecké mlékárně. Ta reagovala na poptávku po pomazánkách s nízkým obsahem tuku. A tak podle Českého rozhlasu přišel inženýr Ladislav Forman s nápadem vytvořit hmotu, která by splňovala tento požadavek a navíc se snadno roztírala na pečivo.

O dva roky později začala pomazánkové máslo vyrábět mlékárna v Chocni. Ta dodnes patří k jeho největším výrobcům a původní liberecký podnik se tak často opomíjí. O výrobu másla se pokoušely i některé zahraniční firmy, ty ale povětšinou neuspěly.

Změna názvu zákazníky neodradila

V minulosti se ohledně pomazánkového másla vedly bouřlivé debaty. Podle serveru Deník cíl Evropské unie jasně definovat zboží, které se na jednotném trhu prodává, donutil mlékárny ke změně názvu. Tržby ale změnou názvu neklesly. Naopak. Zákazníci na protest začali kupovat výrobek ve velkém.

Od roku 2013 se tak pomazánkové máslo začalo označovat jako „tradiční pomazánkové“. Většina lidí mu ale dnes přesto dále říká tak, jak byli zvyklí dříve. Změna názvu ve výsledku neznamenala pro prodejce prakticky nic nového.

Vyrobte si pomazánkové máslo doma

Pomazánkové máslo se dá koupit prakticky v jakémkoli obchodě. Není ale nic složitého ani na jeho domácí přípravě. Potřebovat budete jen 500 gramů tučného bílého jogurtu, 200 gramů zakysané smetany a sůl.

Suroviny smíchejte, do větší nádoby vložte nebarevnou látku a tu stáhněte gumičkami k okrajům nádoby tak, aby se plátno nedotýkalo dna.

Na plátno vlijte připravenou směs a vše přikryjte pokličkou. Vše vložte do lednice a nechte ideálně přes noc odkapat přebytečnou tekutinu.

Budete se divit, jaký zázrak se stane. Vznikne vám tuhý krém, který jednoduše dáte do plastového kelímku s víčkem. Pomazánkové máslo pak vydrží v lednici i několik týdnů a vy si ho můžete vychutnávat denně na čerstvém pečivu.

Zdroj: Woman only, iDNES, Český rozhlas, Deník

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články